Skip to main content

Γουίλιαμ Μπερνς (CIA): Ο Πούτιν πιστεύει πως δεν έχει περιθώριο να χάσει

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πεπεισμένος ότι έχοντας επενδύσει πολά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού του θα πετύχαινε μία γρήγορη, αποφασιστική νίκη με ελάχιστο κόστος στην Ουκρανία. Και τώρα είναι πεπεισμένος ότι δεν έχει το περιθώριο να χάσει. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Σχολιάζει δε πως από την «πικρή εμπειρία» της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει να λάβει μαθήματα και η Κίνα. 

«Παρακολουθούσα τον Πούτιν πολλά χρόνια και αυτά που έχω δει την τελευταία δεκαετία είναι ένας εύφλεκτος συνδυασμός παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας» σημειώνει ο Μπερνς και συνεχίζει: «Η όρεξή του για ρίσκο έχει αυξηθεί με τα χρόνια, καθώς έχει ενισχυθεί η εξουσία του και ο κύκλος των συμβούλων του έχει στενέψει αισθητά».

Ο επικεφαλής της CIA είχε επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο. Ποια ήταν λοιπόν η αίσθηση που αποκόμισε;  «Έφυγα από αυτές τις επαφές αρκετά ανήσυχος. Δεν μου φαινόταν ότι είχε λάβει οριστική και αμετάκλητη απόφαση για εισβολή. Αλλά ήταν ξεκάθαρο πως κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση…Ήταν σαφές πως πίστευε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη χωρίς μία Ουκρανία υπό τον έλεγχό της. Ήταν επίσης πεπεισμένος πως έχοντας επενδύσει πολλά για να εκσυγχρονίσει τον στρατό, ο ρωσικός στρατός μπορούσε να πετύχει γρήγορη, αποφασιστική νίκη με ελάχιστο κόστος. Ήταν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας ήταν απασχολημένοι με την πολιτική μετάβαση στη Γερμανία και τις εκλογές στη Γαλλία και θα απέφευγαν το όποιο ρίσκο» λέει. 

Τώρα λοιπόν που αποδείχθηκε ότι η νίκη στην Ουκρανία δεν είναι εύκολη υπόθεση, μπορεί να έχει αλλάξει στάση ο Πούτιν και να ακούει αυτό που πρέπει να ακούσει; «Νομίζω ότι βρίσκεται σε μία ψυχική κατάσταση στην οποία πιστεύει ότι δεν έχει περιθώριο να χάσει…Νομίζω πως είναι πεπεισμένος αυτή τη στιγμή πως εντείνοντας την επιχείρηση θα καταφέρει να σημειώσει πρόοδο» εκτιμά ο Μπερνς. 

Ο επικεφαλής της CIA χαρακτηρίζει επίσης «ανεύθυνη και επικίνδυνη» την τάση καποιων «να μιλούν υπερβολικά και να διαρρέουν πληροφορίες» που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του πολέμου, όπως το εάν οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει δεδομένα στην Ουκρανία που της επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους στρατηγούς (12 έχουν πέσει νεκροί) και να βυθίσει τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva. 

Ερωτηθείς τι μαθήματα μπορεί να αντλήσει η Κίνα, ειδικά όσον αφορά στη σχέση της με την Ταϊβάν, αναφέρει: «Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη συμμαχία του με τη Ρωσία του Πούτιν. Στις 4 Φεβρουαρίου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία εξέδωσαν ένα μανιφέστο για φιλία χωρίς όρια.  Ωστόσο ο Σι είναι ανήσυχος για το πλήγμα στη φήμη που μπορεί να προκαλέσει η σύνδεση της Κίνας με τις ρωσικές βιαιότητες κατά των Ουκρανών, σίγουρα προληματισμός για την οικονομική αβεβαιότητα που παράγει ο πόλεμος όπως και για το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους με τους Αμερικανούς». Σημειώνει δε πως «σίγουρα η κινεζική ηγεσία θα δει προσεχτικά τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει σχετικά με τις δικές της φιλοδοξίες για την Ταϊβάν. Δεν έχει καμφθεί η βούληση του Σι να θέσει την Ταϊβάν υπό έλεγχο. Αλλά σίγουρα επηρεάζονται οι υπολογισμοί του σχετικά με το πώς πότε και θα επιδιώξει να το πετύχει αυτό». 

naftemporiki.gr