Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, που επισκέπτεται την Ευρώπη για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στην Ουκρανία και τις χώρες που τη βοηθούν, συναντήθηκε σήμερα στο Βουκουρέστι με οικογένειες προσφύγων, οι οποίες εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.
Συνοδευόμενη από την Κάρμεν Γιοχάνις, τη σύζυγο του προέδρου της Ρουμανίας, η Μπάιντεν επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το σχολείο “Uruguay”, που φιλοξενεί καμιά πενηνταριά Ουκρανούς μαθητές.
Συνομίλησε με παιδιά που ζωγράφισαν σημαίες της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVR.
Κατόπιν, άκουσε τις ιστορίες των εκπαιδευτικών και των μητέρων που μίλησαν για τον εφιάλτη που βίωσαν από τις βόμβες στην Ουκρανία, κατόπιν τις προσπάθειές τους να οργανώσουν μαθήματα που απευθύνονται στα παιδιά πρόσφυγες στο Βουκουρέστι.
«Η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάρω το παιδί μου μακριά από τη βομβαρδισμένη πόλη», αφηγήθηκε η Αναστάσια Κονοβάλοβα, μια καθηγήτρια αγγλικών από την Οδησσό.
Όμως, μόλις έφθασε στο Βουκουρέστι, η 30χρονη διαπίστωσε ότι εκατοντάδες παιδιά «στον δρόμο της εξορίας προς το πουθενά» δεν πήγαιναν σχολείο.
Τότε αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από το υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας.
Την επομένη, το λύκειο “Mihai Viteazul” στο Βουκουρέστι άνοιξε τις πόρτες του στους Ουκρανούς μαθητές, ο αριθμός όσων ήδη σπουδάζουν ανέρχεται σήμερα σε 260, ενώ άλλοι 900 βρίσκονται σε λίστα αναμονής, σύμφωνα με την ίδια.
«Είστε απίστευτα δυνατές», δήλωσε η Μπάιντεν απευθυνόμενη στις συνομιλήτριές της. «Σας στηρίζουμε, ελπίζω να το γνωρίζετε», τόνισε.
Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 860.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 80.000 βρίσκονται ακόμη εκεί.
Σύμφωνα με το ίδρυμα World Vision, οι μισοί εξ αυτών, ήτοι 40.000, είναι παιδιά, εκ των οποίων μονάχα το 5% έχει εγγραφεί αυτή τη στιγμή στο ρουμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το πρωί, η Μπάιντεν είχε σύντομης διάρκειας συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, προτού συμμετάσχει σε μια συνάντηση με μέλη υπηρεσιών του ΟΗΕ και ΜΚΟ, που επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters