Skip to main content

Καθοριστικές για το μέλλον του Τζόνσον οι τοπικές εκλογές

Χιλιάδες δήμοι και περιφέρειες σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία εκλέγουν τοπικούς άρχοντες σήμερα Πέμπτη. Οι τοπικές αυτές εκλογές δεν είναι σαν όλες τις άλλες, μιας και ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραίες για το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Partygate, κατηγορίες για σεξισμό και απουσία ρεαλιστικών προτάσεων για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην εκτόξευση των τιμών για ενέργεια: λίγο πριν τις τοπικές εκλογές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποδοκιμάζουν τον Τζόνσον. Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί δεν τα πάνε καλά, θα αυξηθεί εσωκομματικά η πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Τα σκάνδαλα για lockdown πάρτι στην έδρα της κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και για τον βουλευτή των Τόρις Όουεν Πάτερσον, ο οποίος δραστηριοποιούνταν ως λομπίστας για μια εταιρεία άλλαξαν το πολιτικό κλίμα εις βάρος του Τζόνσον, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Κέρτις από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Strathclyde μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Από τότε που τα σκάνδαλα έγιναν πρωτοσέλιδα, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις σταθερά πίσω από τους Εργατικούς. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ωφελήθηκε σε κάποιο βαθμό από το πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ήταν σε θέση να ανακτήσει πολιτικά το χαμένο έδαφος, προσθέτει ο Τζον Κέρτις

Ο Τζόνσον θα χρεωθεί μια πιθανή ήττα

Σε ένα από τα σκάνδαλα Partygate επιβλήθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό η καταβολή προστίμου καθιστώντας τον, τον πρώτο εν ενεργεία πρωθυπουργό, ο οποίος παραβιάζει το νόμο. Στο μεταξύ το ένα σκάνδαλο μοιάζει να συνδέεται με το άλλο: Στα τέλη του 2020 σε χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ντάουνινγκ Στριτ απονεμήθηκε το βραβείο «Σεξιστής της χρονιάς» υποστήριξαν πρόσφατα οι Sunday Times.

Στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης κρίνεται το μέλλον περίπου 4.400 εδρών σε σχεδόν 150 δήμους και περιφέρειες στην Αγγλία. Περίπου οι μισές βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των Εργατικών. Ακόμα όμως και μια απώλεια 300 εδρών θα ήταν κακό αποτέλεσμα για τους Τόρις, πιστεύει ο Τόνι Τράβερς από το London School of Economics προσθέτοντας ότι μια τέτοια ήττα θα την χρεωθεί προσωπικά ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ την ίδια στιγμή οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας, η οποία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπήκε προσωρινά στο συρτάρι.

Όμως η κυβέρνηση Τζόνσον δεν επικρίνεται μόνο για τα διάφορα σκάνδαλα, αλλά και για την απουσία στρατηγικής για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία συμπιέζει επικίνδυνα τα χαμηλότερα εισοδήματα. Το ενεργειακό κόστος εκτοξεύθηκε κατά 50%, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν, οι τιμές για τρόφιμα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Η βρετανική κυβέρνηση παραπέμπει στις καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και τον μεγάλο αριθμό κενών θέσεων εργασίας. Λόγω του Brexit ωστόσο η βρετανική οικονομία είχε κάνει βουτιά και οι κενές θέσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν ακόμα πληρωθεί επειδή αυστηροποιήθηκαν σημαντικά οι κανόνες μετανάστευσης από τότε που οι Βρετανοί εγκατέλειψαν την Ε.Ε..

Πρωτιά στους Εργατικούς δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Το μόνο που είναι σε θέση να σώσει στην παρούσα χρονική στιγμή τον Μπόρις Τζόνσον είναι ότι ουδείς από το κόμμα του είναι σε θέση να τον αντικαταστήσει, εκτιμά η πολιτική επιστήμονας Σάρα Χόμπολτ από το LSE. Θυμίζει μάλιστα ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο μέχρι πρόσφατα πιθανότερος διάδοχος του Τζόνσον, βρέθηκε στην ουσία εκτός κούρσας όταν αποκαλύφθηκαν τα καθόλα νόμιμα φορολογικά τρικ της πάμπλουτης συζύγου του.

Αν οι Τόρις πέσουν κάτω από το όριο του 30%, τότε ο ειδικός του LSE Τόνι Τράβερς θεωρεί  ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν τους Συντηρητικούς στο 34% και τους Εργατικούς στο 40%. Σε Ουαλία και Σκωτία οι Τόρις δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, μιας και θεωρούνται παραδοσιακά από την πλειοψηφία ως…μόνη επιλογή.