Skip to main content

Πόλεμος: Οι εντάσεις στην Υπεδνειστερία αλλάζουν τα δεδομένα

Η Μολδαβία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για την ενέργειά της. Για χρόνια η διακυβέρνηση της χώρας ήταν στα χέρια φιλικών προς τη Μόσχα ηγετών, κάτι που πλέον δεν ισχύει καθώς η ηγεσία της χώρας κινείται σε φιλοδυτική τροχιά.

Η τύχη της Μολδαβίας μπλέχτηκε τον τελευταίο καιρό με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το όνομα της Υπερδνειστερίας, το κομμάτι της Μολδαβίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, υπήρχε συχνά στις αναλύσεις των ειδικών που φοβόταν ότι η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργήσει μία χερσαία γέφυρα που συνδέει την περιοχή με τη νότια Ουκρανία και την προσαρτημένη Κριμαία. Οι ανησυχίες εντάθηκαν με τις δηλώσεις υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού, τις οποίες ακολούθησαν οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στην Υπερδνειστερία. Οι αυτονομιστές και η Μόσχα κατηγόρησαν για τα επεισόδια αυτά το Κίεβο, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται.

Τι εξετάζει η ΕΕ

Η ένταση στη Μολδαβία έχει φέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι το ενδεχόμενο πρόσθετης στρατιωτικής υποστήριξης στη Μολδαβία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κισινάου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πώς μπορεί να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης περισσότερης βοήθειας για τη δημιουργία δυνάμεων της χώρας, είπε ο Μισέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μσιέλ είπε ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα συνοδεύεται από βοήθεια στους τομείς της εφοδιαστικής και της κυβερνοάμυνας που η ΕΕ είχε ήδη συμφωνήσει. Ο Μισέλ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Αναφορά για νέα επίθεση

Στο μεταξύ, την Τρίτη, υπήρξε αναφορά για νέα επίθεση με την κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας να κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

«Κατά πληροφορίες από ειδικούς», το UAV «με το επικίνδυνο φορτίο στάλθηκε από την ουκρανική πλευρά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας. Κατά την ίδια πηγή, το UAV καταστράφηκε.

Αναγνωριστική επιχείρηση;

Εν μέσω νέων ισχυρισμών της Υπερδνειστερίας ότι οι αρχές της περιοχής απέκρουσαν τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 3 Μαΐου, πιθανότατα ως προετοιμασία για πιθανή κλιμάκωση, Ουκρανοί αξιωματούχοι απέκλεισαν το συνοριακό σημείο ελέγχου Kuchurhan-Pervomaisc με την Υπερδνειστερία.

Επίσης, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για να προετοιμαστούν για την εκκένωση των οικογενειών Ρώσων στρατιωτικών από την Υπερδνειστερία.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εκφράζονται ανησυχίες πως η σύρραξη οδεύει να εξαπλωθεί στην Υπερδνειστερία. Μια πιο ψύχραιμη εκτίμηση αξιωματούχων στη Μολδαβία και την Ουκρανία θεωρεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, ενώ μια τρίτη άποψη θέλει την ένταση στη Μολδαβία να εξυπηρετεί επιχειρησιακά τη Ρωσία καθώς αναγκάζει την Ουκρανία να μεταφέρει μερικές μονάδες στην περιοχή της Οδησσού, και μακριά δηλαδή από εκεί που χρειάζονται περισσότερο.

Πρόσφατη έκθεση από το Royal United Services Institute, ανέφερε ότι η ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας FSB έχει στόχο «να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία για να δεσμεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια σύνορα, να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο φιλοευρωπαϊκό αίσθημα στη χώρα και να δείξει στη Δύση ότι όποιος υποστηρίζει την Ουκρανία κινδυνεύει με ευρύτερες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων».

Ως εκ τούτου, η αναφορά της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκηση της Ουκρανίας, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ρωσικό αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Forpost» στην περιφέρεια της Οδησσού, επιβεβαιώνει την αναγνωριστική επιχείρηση της Ρωσίας στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Υπερδνειστερία, σημειώνει το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου.

naftemporiki.gr