Skip to main content

Ουκρανία: Σειρά ρωσικών επιθέσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Πολλαπλές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις με στόχο σιδηροδρομικές υποδομές σε όλη την Ουκρανία σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, προκαλώντας καταστροφές σε όλο το δίκτυο. Ήταν από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σε μεγάλες αποστάσεις από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η Ρωσία εκτόξευσε 18 πυραύλους κρουζ σε οκτώ περιοχές της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων η Λβιβ, όπου στόχος αποτέλεσαν τρεις υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κυρίως από βομβαρδιστικά πάνω από την Κασπία Θάλασσα. Αρκετοί από αυτούς αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεροπορική άμυνα.

Οι πύραυλοι έπληξαν υποσταθμούς στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε έξι τοποθεσίες στην κεντρική και τη δυτική Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, Ολεκσάντρ Καμισίν.  Σχεδόν 50 τρένα καθυστέρησαν αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις.

Οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι έχουν αποδειχθεί ανθεκτική σανίδα σωτηρίας τους τελευταίους δύο μήνες, εκκενώνοντας εκατομμύρια αμάχους, στέλνοντας προμήθειες και φέρνοντας διεθνείς ηγέτες στο Κίεβο για να δείξουν αλληλεγγύη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχολιάζουν οι Financial Times.  Μέχρι τώρα, είχαν σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε σταθμούς. Πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους τον περασμένο μήνα.

Οι ισχυρισμοί του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

naftemporiki.gr