Skip to main content

Ζελένσκι: Οι επιχειρήσεις που μένουν στη Ρωσία θρέφουν την πολεμική μηχανή

Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην απομόνωση της Ρωσίας, βοηθώντας παράλληλα την Ουκρανίας να αποκαταστήσει την οικονομία της, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

«Ο επιτιθέμενος πρέπει να απομονωθεί. Πλήρης, πλήρης οικονομική απομόνωση. Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας», είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η έξοδος από τη ρωσική αγορά είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο ρόλος των εταιρειών είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν των χωρών, σε σχόλια που απηχούσαν την ομιλία του στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, όταν κάλεσε τις επιχειρήσεις να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία.

«Εάν κάποιες εταιρείες παραμείνουν στη ρωσική αγορά, αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουν άμεσα αυτήν την πολεμική μηχανή, την τρομοκρατική πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης τα στελέχη για τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία. «Σου φαίνεται ότι έχεις μια επιχείρηση με τη Ρωσία…μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά μια μέρα ξυπνάς και βλέπεις ότι ένας πύραυλος πετά προς το μέρος σου από τη Ρωσία και όλα αλλάζουν», δήλωσε. «Δεν είναι δυνατόν να συναλλάσσεσαι με κάποιον που αύριο, αντί για πληρωμή, θα στείλει απλώς ρουκέτες προς το μέρος σου», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα επέδειξε αποφασιστικότητα, λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας και δεσμεύτηκε να απελευθερώσει το έδαφός της. «Κερδίζουμε έδαφος και διώχνουμε τον ρωσικό στρατό», είπε. Όπως είπε, θέλει να οδηγήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στις θέσεις τους πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλο το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014, με διάλογο.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να συντρίψει την οικονομία της Ουκρανίας αποκλείοντας λιμάνια και έχει προκαλέσει ζημιά 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επανέλαβε ότι θα απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί βοήθεια και από τη Δύση.

Υποσχέθηκε ελκυστικές συνθήκες για τις εταιρείες ώστε να επενδύσουν μετά το τέλος του πολέμου, προβάλλοντας χαμηλότερους φόρους, τον πληθυσμό της Ουκρανίας άνω των 40 εκατομμυρίων και τους μεγάλους ενεργειακούς πόρους της χώρας. «Είμαι σίγουρος ότι μετά τη νίκη θα κάνουμε τα πάντα πολύ γρήγορα και η Ουκρανία θα είναι πιο όμορφη από πριν», είπε. «Δείξαμε ηρωισμό για την υπεράσπιση της κοινής μας ελευθερίας. Θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε.

naftemporiki.gr