Skip to main content

Τραυματίστηκε από πυρά ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου;

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, φέρεται να τραυματίστηκε σε επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία. Την πληροφορία μεταδίδουν πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.

Ο Γκερασίμοφ φέρεται να τραυματίστηκε από θραύσμα στο δεξί του πόδι. Το θραύσμα αφαιρέθηκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι ο Γκερασίμοφ είχε ήδη φύγει τη στιγμή της επίθεσης.

Η Ουάσιγκτον ήταν προσεκτική: Οι αναφορές ότι ο Γκερασίμοφ τραυματίστηκε στο Ντονμπάς δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. Η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Το Κίεβο ανέφερε χθες για την επίθεση στο κέντρο διοίκησης του επιτελείου του ρωσικού στρατού στο Ιζιούμ, το περασμένο Σάββατο. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Γκερασίμοφ θεωρείται ο σημαντικότερος άνθρωπος του Πούτιν στον στρατό. Σύμφωνα με τους New York Times, σχεδίασε την επίθεση στην Ουκρανία μαζί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Ο 66χρονος Γκερασίμοφ θεωρείται ο εγκέφαλος της ρωσικής στρατηγικής του υβριδικού πολέμου.

Μέχρι στιγμής, εννέα στρατηγοί της Μόσχας φέρεται να έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν δύο λόγους για αυτό. Λόγω της ιεραρχικής δομής του ρωσικού στρατού, οι διοικητές αναγκάζονται συχνά να επιβλέπουν πολύπλοκες επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης και να αποτρέπουν συμπτώματα απειθαρχίας στις μονάδες τους. Επιπλέον, οι ρωσικές μονάδες λέγεται ότι χρησιμοποιούν εν μέρει μη κρυπτογραφημένες συσκευές για επικοινωνία, ώστε η τοποθεσία τους να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα.

naftemporiki.gr