Στρασβούργο – Ανταπόκριση
Ελίζα Καραγιώργη – [email protected]
Στα θέματα της κεντρικής ατζέντας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος Ζάουμε Ντουκ Γκιλιότ.
Όπως τόνισε ο Ντουκ Γκιλιότ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και πώς αυτές επηρεάζουν τους Ευρωπαίους πολίτες, τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η «ευρωπαϊκή διάσταση» των εκλογών για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αποτελούν κύρια θέματα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα το απόγευμα εν αναμονή της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι την Τρίτη το πρωί.
Ο κοινωνικοπολιτικός και οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου θα απασχολήσει σίγουρα την Ολομέλεια, τόσο κατά την ομιλία του Ιταλού πρωθυπουργού, όσο και την Τετάρτη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το έκτο πακέτο κυρώσεων από πλευράς ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και ενδεχομένως και απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τη Sberbank.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς αναγνωρίζει ότι οι δύο αυτές χώρες είναι άκρως εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει επίσςη -και θα ψηφίσει- την Πέμπτη για το πώς θα προστατευθούν οι γυναίκες που εκτοπίζονται από την Ουκρανία και είναι εκτεθειμένες σε βία και σεξουαλική παρενόχληση.
Άλλο θέμα κεντρικής σημασίας θα είναι η ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης: το περασμένο Σαββατοκύριακο η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φιλοξένησε την τελευταία σύνοδο εργασιών και στις 9 Μαΐου, στο Στρασβούργο, οι προτάσεις που προέκυψαν από τους πολίτες θα παραδοθούν στο προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων.Ε.Ε.
Το Κοινοβούλιο προτείνει να ανοίξει μια Συνέλευση που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση των Συνθηκών (άρθρο 48 της Συνθήκης ΕΕ). Δεν αποκλείεται όμως για το μέλλον, το ΕΚ να προχωρήσει σε μια σταθερή μορφή διαβούλευσης μεταξύ πολιτών και κοινοτικών φορέων.
Η Βουλή σε αυτή τη σύνοδο θα ψηφίσει επίσης πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος με το οποίο η Βουλή εκλέγεται κάθε 5 χρόνια με καθολική ψηφοφορία (δημιουργία πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας παράλληλα με τις εθνικές· αυθημερόν ψηφοφορία σε όλη την ΕΕ· ίδιο εκλογικό σύστημα σε κάθε χώρα), αν και δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων ακόμη και μέσα στις ομάδες των κομμάτων του Κοινοβουλίου.