Skip to main content

Την οργή του Ισραήλ πυροδότησαν δηλώσεις του Λαβρόφ

Το Ισραήλ αποδοκίμασε έντονα σήμερα τα σχόλια του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, ενώ απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην ιταλική τηλεόραση.

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση». 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση του Ισραήλ, κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις των Ρώσο πρέσβη στην χώρα, ενώ ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές δηλώσεις».

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θέλησε ουσιαστικά να παρομοιάσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελίνσκι, με τον Αδόλφο Χίτλερ, επαναλαμβάνοντας το ρωσικό αφήγημα περί «ναζιστικών στοιχείων» στην Ουκρανία, που θα πρέπει να ξεριζωθούν.

Σχολίασε πως το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έχει εβραϊκή καταγωγή δεν σημαίνει πως δεν έχει δεσμούς με ναζιστικά στοιχεία, διατεινόμενος ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ «είχε εβραϊκό αίμα».