Skip to main content

Προειδοποίηση για χολέρα στη Μαριούπολη

Το  Ουκρανικό δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προειδοποιεί για εμφάνιση  χολέρας στην πόλη ως αποτέλεσμα των σφοδρών μαχών. Περίπου 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στη Μαριούπολη ενδέχεται να κινδυνεύουν να προσβληθούν από χολέρα ή δυσεντερία.

Σε  ανάρτησή του στο Telegram, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποτσένκο  τόνισε ότι «οι εισβολείς δεν είναι σε θέση να παράσχουν στον υπόλοιπο πληθυσμό τροφή, νερό και φάρμακα – ή απλώς δεν ενδιαφέρονται».

Ο δήμαρχος κατήγγειλε  ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μαριούπολη είναι πλέον μεσαιωνικές, «απαιτείται άμεση και πλήρης εκκένωση».

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ανθυγιεινές συνθήκες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο  Μαριούπολη. « Οι συνθήκες υγιεινής  αποτελούν μια θανάσιμη απειλή» τόνισε ο δήμαρχος στο Telegram, προειδοποιώντας ότι «θα μπορούσαν να ξεσπάσουν θανατηφόρες επιδημίες στην πόλη λόγω της έλλειψης κεντρικού συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, χιλιάδων νεκρών που σαπίζουν κάτω από τα ερείπια και της καταστροφικής έλλειψης πόσιμου νερού».

Πριν τον πόλεμο, η πόλη είχε περίπου 450.000 κατοίκους. Μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών, ο ρωσικός στρατός ελέγχει τώρα την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα. Πολλά κτίρια και υποδομές καταστράφηκαν στις μάχες από πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν βίαιες επιθέσεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal. Εικόνες από την εταιρεία Planet Labs δείχνουν ότι ένα κεντρικό κτίριο στο εκτεταμένο συγκρότημα υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς.