Skip to main content

Ανταλλαγή Ρώσου κρατούμενου στις ΗΠΑ, με Αμερικανό, φυλακισμένο στη Μόσχα

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντάλλαξαν τον Αμερικανό φοιτητή Τρέβορ Ριντ που είχε συλληφθεί το 2019 στη Μόσχα με την κατηγορία της επίθεσης σε αστυνομικούς, με τον Ρώσο επιχειρηματία και πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο, που είχε συλληφθεί στην Λιβερία το 2010 και είχε μεταφερθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS , εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πολίτης Τρέβορ Ρόουντι Ρέιντ, που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανταλλάχθηκε με τον Ρώσο υπήκοο Κονσταντίν Γιαροσένκο», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Ριντ μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, από όπου πέταξε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ο Ριντ επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Ο Κονσταντίν Γιαροσένκο, ιδιοκτήτης της εταιρείας Rostavia, είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2010 στη Λιβερία από την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατηγορούμενος για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου κοκαΐνης, ο Γιαροσένκο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί τότε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για απαγωγή του Γιαροσένκο και παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1963 για τις Προξενικές Σχέσεις. Στη συνέχεια, η ρωσική πλευρά υπέβαλε στην Ουάσιγκτον αιτήματα για την έκδοση του Γιαροσένκο, τα οποία είχαν μέχρι σήμερα απορριφθεί.

Το 2019, η Μόσχα είχε προτείνει μάλιστα την ανταλλαγή του Γιαροσένκο με τον Αμερικανό πολίτη Πολ Γουίλαν, που είχε συλληφθεί στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. 

Ο Αμερικανός φοιτητής Τρέβορ Ρέιντ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 9 ετών Ρωσία τον Αύγουστο του 2019 για επίθεση κατά αστυνομικών, σε κατάσταση μέθης.