Skip to main content

Κομισιόν: Νέο πακέτο μέτρων για τη «βιώσιμη μετανάστευση»

Η Κομισιόν πρόκειται να υπογράψει σήμερα ένα νέο πακέτο μετανάστευσης, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να ελέγξει ένα ζήτημα που τη διχάζει εδώ και χρόνια. Οι Επίτροποι Μαργαρίτης Σχινάς και Ίλβα Γιόχανσον θα αποκαλύψουν το πακέτο μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου.

Στόχος του πακέτου είναι να επικεντρωθεί εκ νέου η πολιτική της ΕΕ προς τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ήπειρος χρειάζεται περισσότερους εργαζόμενους. «Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τις παράτυπες, επικίνδυνες διαδρομές μετανάστευσης και να δημιουργήσουμε πιο τακτικές νομικές δυνατότητες», λέει η Γιόχανσον στο Politico.

Η δέσμη έχει πολλά σκέλη: Νομοθετικές προτάσεις και περισσότερους μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής για να καταστούν οι νόμιμες διαδρομές μετανάστευσης πιο ελκυστικές για τους μετανάστες και πιο λειτουργικές για τις χώρες της ΕΕ.

Ανάμεσα στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται:

* Διευκόλυνση της μακροχρόνιας διαμονής. Ενώ οι μετανάστες πρέπει να ζήσουν σε μια χώρα της ΕΕ για πέντε χρόνια πριν αποκτήσουν το καθεστώς μακροχρόνιας διαμονής, το ρολόι επαναρυθμίζεται εάν μετακινηθούν εντός του μπλοκ. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, οι άνθρωποι δεν θα τιμωρούνται πλέον για την κινητικότητα εντός της ΕΕ, ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια της πενταετίας.

* Κανόνας ενιαίας άδειας. Οι μετανάστες θα μπορούν να λάβουν άδειες εργασίας και διαμονής με την ίδια διαδικασία. Το τρέχον σύστημα βάσει του οποίου οι μετανάστες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ αγοράς εργασίας κάθε φορά που μετακινούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ θα αλλάξει.

* Περισσότερη προστασία. Οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν εργοδότες ενώ θα συνεχίσουν να διαμένουν νόμιμα σε μια χώρα. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα βοηθήσει στην καταστολή της εκμετάλλευσης.

* Γρήγορη παρακολούθηση των «συμπράξεων κινητικότητας» εργασίας και κατάρτισης που είχαν προαναγγελθεί μεταξύ των μελών της ΕΕ και χωρών όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Φυσικά, το τρέχον πακέτο παρουσιάζεται τη στιγμή που η ΕΕ αντιμετωπίζει μια μαζική εισροή προσφύγων από την Ουκρανία. Αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για τη δημιουργία του εδάφους για μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση στη νόμιμη μετανάστευση, ιδιαίτερα σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, ορισμένα από τα στοιχεία θα εφαρμοστούν γρήγορα για την Ουκρανία — για παράδειγμα, μια νέα «δεξαμενή ταλέντων» που θα ταιριάζει με τους εργοδότες με τους εργαζομένους.

naftemporiki.gr