Skip to main content

Δημοσκόπηση: 3 στους 4 Αμερικανούς λένε «ναι» στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Υπέρ της προμήθειας της Ουκρανίας με όπλα τάσσεται το 73% των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης στην αποστολή όπλων που καταγράφεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο. Προηγούμενη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου, προτού τα γεγονότα στη Μπούτσα ξεσηκώσουν παγκόσμια οργή, είχε δείξει ότι οι υποστηρικτές της αποστολής όπλων στην Ουκρανία ανερχόταν στο 68%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εντείνουν τα σχέδια για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία και ενώ η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση ότι δεν πρέπει να υποτιμά τον αυξημένο κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.

Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση η πλειοψηφία τόσο των Δημοκρατικών όσων και των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν υποψήφιους στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου της 8ης Νοεμβρίου που τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας τροφοδοτούν επίσης ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί – έξι στους 10 Δημοκρατικούς και σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι – ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει τις εκλογές του Κογκρέσου μέσω παραπληροφόρησης και διαδικτυακής προπαγάνδας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση.

Καθώς η ένοπλη σύγκρουση έχει εισέλθει στον τρίτο μήνα της, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Αμερικανοί «βαθμολογούν» τους χειρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην κρίση της Ουκρανίας υψηλότερα από τον χειρισμούς του σε άλλα ζητήματα όπως η οικονομία και οι υψηλές τιμές ενέργειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters