Skip to main content

Ανενόχλητη η Τουρκία σφίγγει την «δαγκάνα» στη Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να βρήκε την ευκαιρία να βγάλει την «στολή του ιεραπόστολου» και να φορέσει στρατιωτικό αμπέχονο. Και μάλιστα μέσα στο Ραμαζάνι!  Τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη βόρειοανατολική Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ,Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δαγκάνα» στοχεύει όχι μόνο στην καταστροφή αλλά και στην κατάληψη στρατοπέδων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ.  Σχεδόν ταυτόχρονα, η Τουρκία πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες μεγάλης έκτασης αεροναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα , το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο , με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».  

Στα τουρκικά γυμνάσια μετέχουν 122 πλοία και 41 αεροσκάφη. Σε καθημερινή βάση συνεχίζονται βέβαια οι προκλήσεις στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά , οπλισμένα αεροσκάφη . Για 37 παραβιάσεις και 8 παραβάσεις μόνο σε μία ημέρα, του εθνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά  αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν, έκανε λόγο το ελληνικό Πεντάγωνο την περασμένη Τρίτη.

Η Τουρκική «επίδειξη δύναμης» πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και  φυσικά η προσοχή της Δύσης είναι στραμμένη εκεί. Αν δεν κάνει μάλιστα και τα στραβά μάτια η Δύση, καθώς ο Ερντογάν καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να εμφανιστεί ως «άνθρωπος της ειρήνης» στη διεθνή κοινότητα. Με επιτυχία μάλιστα, καθώς ήδη το  και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των δυτικών κυβερνήσεων για την Τουρκία. Η πρώτη ένδειξη ήταν η επιστολή για την πώληση  αμερικανικών F-16 στην Τουρκία,  την οποία έστειλε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ στο Κογκρέσο. Ουδεμία δυτική αντίδραση υπήρξε επίσης, όταν στις αρχές Απριλίου, εκδηλώθηκε  επίθεση από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βορειοανατολική Συρία εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε και ο δημοφιλής Κούρδος ποιητής Φαρχάντ Μάρντε. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένας επιβάτης και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Κούρδος  ποιητής. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν περισσότερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και άμαχοι.

«Αφεση αμαρτιών» από το ΝΑΤΟ

 

 «Ο τουρκικός στρατός φαίνεται να εντείνει τις επιθέσεις του σε μειονότητες στη Συρία. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, καθώς το ΝΑΤΟ εξαρτάται ιδιαίτερα από την Τουρκία», λέει ο Καμάλ Σίντο, ειδικός για τους απειλούμενους πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή, στο Ινστιτούτο GfbV, στο Γκέτιγκεν της Γερμανίας. «Η γερμανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ δεν έχουν πει ούτε μια επικριτική λέξη  για τις συνεχιζόμενες  τουρκικές επιθέσεις σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία, σε παράβαση του διεθνούς δικαίου. Χάνουν έτσι κάθε αξιοπιστία στην περιοχή», προσθέτει ο δρ Σίντο.

Η Τουρκία αντιγράφει τον πόλεμο εναντίον αμάχων που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.  Η γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει τον παραλληλισμο: «Η Άγκυρα δημιούργησε έναν μισθοφορικό στρατό με πολιτοφυλακές ακραίων ισλαμιστών ανταρτών στη βόρεια Συρία. Με τη βοήθειά τους, η Τουρκία πραγματοποίησε τρεις παράνομες εισβολές στη βόρεια Συρία. Αυτοί οι μισθοφόροι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα πολέμου», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Ενώ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δικαίως επικρίνουν την Κίνα για την υποστήριξή της στον Πούτιν, σιωπούν απέναντι στη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος, όπως και το Πεκίνο, αρνείται να υποστηρίξει τις δυτικές κυρώσεις κατά του Πούτιν», τονίζει ο δρ Σίντο. Και όχι μόνο αυτό! Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hürriyet αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά μάλιστα ότι ο Ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας θα μειώσει την εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία και έτσι η Αγκυρα θα καταστεί ο σημαντικότερος παράγοντας και σε αυτή τη χώρα. Η Δαμασκός εξακολουθεί βέβαια να βλέπει τη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη, αλλά ο Ασαντ ανησυχεί ότι η υποστήριξη από τη Μόσχα – όχι μόνο σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και με τη μορφή προμηθειών πετρελαίου και σιτηρών – θα μπορούσε να μειωθεί. Και η Αγκυρα καραδοκεί…