O πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι κάλεσε την Ευρώπη να μειώσει την τιμή που πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο, αξιοποιώντας την ισχύ της στην αγορά με ένα ρεαλιστικό ενδιάμεσο βήμα, πριν τερματίσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.
«Η επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προτείνει η Ιταλία, είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των κυρώσεων και ταυτόχρονα ελαχιστοποίηση του κόστους για εμάς που τις επιβάλλουμε», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.
«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία. Η ισχύς στην αγορά που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Μόσχας είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μειώνει τη χρηματοδότηση που δίνουμε στη Ρωσία καθημερινά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ντράγκι τόνισε ότι ο απώτερος στόχος είναι η Ευρώπη να μην χρειάζεται πλέον να εισάγει ρωσική ενέργεια: «Δεν θέλουμε πλέον να εξαρτόμαστε από το ρωσικό αέριο, γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και να βρούμε νέους προμηθευτές», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η διαφοροποίηση στις πηγές είναι δυνατή και εφικτή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
Στην πρώτη του συνέντευξη από τις 13 Φεβρουαρίου 2021 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο Ντράγκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , τόνισε πώς ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν θα προχωρούσε σε αυτή την κίνηση.
«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Πούτιν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Προσπάθησα να του μιλήσω μέχρι το τέλος. Η εισβολή δεν με εξέπληξε: σχεδόν 200.000 άνδρες με πλήρη πολεμικό εξοπλισμό είχαν μεταφερθεί στα ουκρανικά σύνορα. Υπήρχαν επίσης προηγούμενα όσων είχε κάνει η Σοβιετική Ένωση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχοσλοβακία. Θυμάμαι ότι η οικογένειά μου μιλούσε για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη Βουδαπέστη το 1956.
»Μέχρι στιγμής, ο στόχος του Πούτιν δεν είναι η αναζήτηση της ειρήνης, αλλά η προσπάθεια να εξολοθρεύσει την ουκρανική αντίσταση, να καταλάβει τη χώρα και να την εμπιστευτεί σε μια φιλική κυβέρνηση. Θα μείνουμε κοντά στους Ουκρανούς φίλους μας. Η Ουκρανική αντίσταση είναι ηρωϊκή. Όπως λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο ουκρανικός λαός έχει γίνει ο στρατός της χώρας. Αυτό που μας περιμένει είναι ένας πόλεμος αντίστασης, παρατεταμένης βίας και συνέχιση της καταστροφής .Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι ο ουκρανικός λαός μπορεί να αποδεχθεί τη ρωσική κατοχή».
Όχι άμεση εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η γραμμή όλων των συμμάχων παραμένει αυτή της αποφυγής μιας άμεσης εμπλοκής της Ευρώπης στον πόλεμο. Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της σύγκρουσης είναι η πεποίθηση όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι δεν θα υπάρξει άμεση εμπλοκή της Συμμαχίας», τόνισε ο Ντράγκι. Εξέφρασε όμως την κατανόησή του για τους λόγους που ωθούν τη Σουηδία και την Φινλανδία να σκέφτονται την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς για το αν συμμερίζεται τους σκληρούς χαρακτηρισμούς του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν προς τον Πούτιν, ο Ντράgκι τόνισε: «Πώς θέλουμε να ονομάσουμε τη φρίκη στην Μπούτσα , αν όχι έγκλημα πολέμου. Αλλά καταλαβαίνω ότι όροι όπως “γενοκτονία” ή “εγκλήματα πολέμου” έχουν ακριβή νομική σημασία. Θα υπάρχει τρόπος και χρόνος για να ελέγξουμε ποιες λέξεις ταιριάζουν καλύτερα στις απάνθρωπες πράξεις του ρωσικού στρατού».
Σε ερώτηση για τη φράση που χρησιμοποίησε ότι πρέπει «να επιλέξουμε ανάμεσα στην ειρήνη και τα κλιματιστικά», ο Ντράγκι τόνισε: «Ήθελα να στείλω δύο μηνύματα που πιστεύω ότι είναι σημαντικά. Το πρώτο, συμβολικό: η ειρήνη αξίζει θυσίες. Το δεύτερο, πιο τεκμηριωμένο: η θυσία, στην προκειμένη περίπτωση, περιέχεται, ίση με λίγους βαθμούς θερμοκρασίας περισσότερο ή λιγότερο. Η ειρήνη είναι η πιο σημαντική αξία, ανεξάρτητα από τη θυσία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η θυσία είναι επίσης μικρή».