Skip to main content

Ουκρανία: Ανησυχίες Βερολίνου ότι οι παραδόσεις τανκ θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη Δύση σε «στόχο»

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπαναχώρησε την Πέμπτη όσον αφορά την υποστήριξη της ταχείας αποστολής τανκς στην Ουκρανία, εν μέσω διχασμού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων του Βερολίνου σχετικά με το πόσο πρέπει να εμπλακεί το Βερολίνο και τις ανησυχίες ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος στόχος της Ρωσίας.

Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων, είχε πει μόλις πριν από δύο ημέρες ότι «οτιδήποτε βοηθάει τον ουκρανικό στρατό τώρα πρέπει να παραδοθεί γρήγορα», ως απάντηση στις απαιτήσεις του Κιέβου για τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης και πυροβολικό. Αλλά την Πέμπτη, μιλώντας στο POLITICO σε μια συγκέντρωση για τις τοπικές εκλογές στο Κίελο της βόρειας Γερμανίας, κράτησε μια διαφορετική στάση περισσότερο σύμφωνη με εκείνη του Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, ο Χάμπεκ ανέφερε ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ ότι οι παραδόσεις σύγχρονων αρμάτων μάχης από δυτικούς θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να επεκτείνει τον πόλεμό της στις δυτικές χώρες.

«Τα βαρέα όπλα είναι συνώνυμα με τα τανκ, και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι ίδιες στόχοι», είπε ο Χάμπεκ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως υπουργός οικονομίας και κλίματος της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει πρώτα να συζητήσουν εάν «εμείς θέλει να αλλάξει αυτή τη γραμμή».

Πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ θα επαναξιολογεί συνεχώς την κατάσταση, η πορεία του πολέμου θα αλλάξει και μετά θα συζητηθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο Σολτς διστάζει να στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία πρέπει πρώτα να φτάσει σε μια κοινή γραμμή με τους συμμάχους πριν συμφωνήσει να στείλει τανκς. Ο Χάμπεκ υποστήριξε αυτήν την προσέγγιση την Πέμπτη, λέγοντας ότι «είναι σωστό η Γερμανία να ενεργεί ενωμένη με τους εταίρους της. Και αυτή η ενότητα πρέπει να διατηρηθεί με κάθε κόστος».

Αλλά αυτή η θέση δεν είναι η ίδια μεταξύ όλων των μελών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που αποτελούνται από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP).

Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ , μέλος του κόμματος των Πρασίνων όπως ο Χάμπεκ, ζήτησε αυτή την εβδομάδα για παράδοση «βαρέων όπλων» στην Ουκρανία, ενώ άσκησε κριτική «με το γάντι» στον Σολτς, λέγοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για δικαιολογίες τώρα είναι η ώρα για δημιουργικότητα και πραγματισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επανέλαβε την Πέμπτη την έκκλησή του προς τη Γερμανία να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας. Η Ουκρανία πληρώνει το τίμημα για τον δισταγμό του Σολτς «με ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Κούλεμπα στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο Σολτς υπερασπίστηκε τη θέση του σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο rbb την Τετάρτη, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είχε θέσει τη Γερμανία «σε μια αποφασιστική πορεία» για να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα, όπως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα. «Παραδίδουμε, παραδώσαμε και θα παραδώσουμε. Και συντονιζόμαστε στενά με όλους τους συμμάχους μας για αυτό που κάνουμε».

naftemporiki.gr