Ανοιχτός στην εφαρμογή προτάσεων που έρχονται από τα κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σήμερα το βράδυ στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι συμβατός προς το δικό μου πολιτικό πρόγραμμα, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας πως πολλές από τις προτάσεις των οικολόγων, κυρίως δε αυτές που αφορούν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρέπει να εφαρμοστούν.
Ως προς το συνταξιοδοτικό, εμφανίστηκε και πάλι έτοιμος να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να τις «εμπλουτίσει» με προτάσεις που έρχονται τόσο από τα κόμματα της αριστεράς όσο και από τους οικολόγους. Τόνισε ωστόσο ότι καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι η τόνωση της ανάπτυξης ούτως ώστε να υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για την στήριξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεταρρύθμισης της συμφωνίας του Σένγκεν, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί όπως προτείνει η ακροδεξιά αλλά να μεταρρυθμιστεί δίνοντας τα μέσα στις χώρες μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα για να τα προστατέψουν καλύτερα.
Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες ούτως ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Ερωτηθείς με ποιους θα συνεργαστεί για να κυβερνήσει αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν «κοινές ιδέες» και επιθυμούν «να δραστηριοποιηθούν».
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιθυμία του να μεταρρυθμίσει την Παιδεία και την Υγεία, κάνοντας λόγο για «τις δύο κύριες μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών».
Ως προς τα ζητήματα της ασφάλειας, ο Μακρόν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του μειώθηκαν οι κλοπές και οι ληστείες ωστόσο αυξήθηκε η βία κυρίως δε η ενδοοικογενειακή. Υποσχέθηκε ενίσχυση της αστυνομίας και περισσότερες περιπολίες. Τέλος αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα ο Μακρόν δήλωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις φόρων όχι όμως και αύξηση του δημόσιου χρέους. Ερωτηθείς πως μπορεί να συμβεί αυτό απάντησε με την αύξηση του ΑΕΠ.
Πηγή: ΑΜΠΕ