Δεν σκέφτεται να πάει στο Κίεβο αυτήν την στιγμή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο RBB.
Ο καγκελάριος, εμφανώς δυσαρεστημένος, χαρακτήρισε «το λιγότερο εκνευριστική», την απόφαση της Ουκρανίας να κηρύξει τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, persona non grata, λόγω της «φιλορωσικής του πολιτικής»
Νωρίτερα, ωστόσο, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται στο Κίεβο για «πρακτικές αποφάσεις», συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης βαρέων όπλων
«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορεί να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», είπε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Αργότερα, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος, εάν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού.
Πιέσεις
Το Βερολίνο παραδίδει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά ο Σολτς – που αντιστέκεται – δέχεται πιέσεις εδώ και αρκετές ημέρες, να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή επιθετικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα τεθωρακισμένων οχημάτων.
«Έχουμε την ευθύνη να μην ακολουθούμε τα συμφέροντα των διαφόρων λόμπι, όπου ο ένας ή ο άλλος θέλει να απαλλαγεί από πράγματα που δεν έχει αγοράσει κανείς εδώ και χρόνια. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τι είναι χρήσιμο για την Ουκρανία. Η Γερμανία θέλει να παραδώσει σωστά και έξυπνα όπλα, για τα οποία υπάρχουν πυρομαχικά και ανταλλακτικά και για τα οποία δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία κανένας στρατιώτης μας», εξήγησε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι θέλει να αποτρέψει τη Γερμανία και τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ από το να εξελιχθούν σε εμπόλεμο μέρος σε αυτή τη σύγκρουση.
Τη λύπη της για το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάιερ δεν κατέστη τελικά δυνατό να επισκεφθεί το Κίεβο εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.».
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε από την πλευρά του κατανόηση για τη στάση του Κιέβου έναντι του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτήρισε όμως «προσβολή» την άρνηση πρόσκλησης στον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας. «Προφανώς οι επιφυλάξεις για την πολιτική του SPD για τη Ρωσία είναι πολύ βαθιές σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Και μπορώ αυτό να το κατανοήσω. Αλλά το να μην προσκαλείς τον εκλεγμένο αρχηγό κράτους μιας δημοκρατικής χώρας, συνιστά προσβολή», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Rheinische Post.
Τα γερμανικά ΜΜΕ
Για «απαράμιλλη (μη) διπλωματική προσβολή, κάνει λόγο η Stuttgarter Zeitung σχολιάζοντας: «Ο Γερμανός Πρόεδρος είναι ανεπιθύμητος στη χώρα που πλήττεται από τη βία του Πούτιν. Ισχύει όμως αυτό και για τη γερμανική βοήθεια, η οποία- αν και καθυστερημένα- μεταφράζεται σε μια εκτεταμένη αποστολή όπλων; Κανείς δεν περιμένει ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά ίσως λίγη περισσότερη ευαισθησία».
Παρόμοια άποψη έχει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Με όλη την κατανόηση για την απελπιστική κατάσταση των Ουκρανών, όποιος έχει έναν εχθρό όπως ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τους φίλους του, ειδικά τη σχέση του με τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του».
naftemporiki.gr