Skip to main content

Συμβούλιο της Ευρώπης: Γενικευμένη επαναπροώθηση προσφύγων – Επικρίσεις και για την Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει τη «γενικευμένη» επαναπροώθηση προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα και καλεί τα κράτη μέλη του να βάλουν τέλος σε αυτό που περιγράφει ως «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου.

Αυξήθηκε ο αριθμός των «προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών» που επιστρέφουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η οποία κάνει λόγο για ένα φαινόμενο που έχει γίνει «συστηματικό πανευρωπαϊκό πρόβλημα».

Η Κροατία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία ή ακόμη και η Γαλλία και η Ισπανία επικρίνονται έντονα για την επιστροφή στις γειτονικές χώρες μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφός τους.

Το έγγραφο βασίζεται σε εκθέσεις ΜΚΟ οι οποίες, για παράδειγμα, μετρούσαν μεταξύ 50 και 130 διαδικασίες απέλασης την ημέρα το καλοκαίρι του 2020 και έως 170 τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, από τη Γαλλία στην Ιταλία στο τμήμα Alpes-Maritimes. Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι σε ορισμένες χώρες, «η χρήση βίας» κατά των προσφύγων είναι «σοβαρή και συστηματική».

Επικρίνει την τάση ορισμένων κρατών να θέλουν να υιοθετήσουν νόμους που νομιμοποιούν τα μέτρα επαναπροώθησης. «Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος των μεθόδων ελέγχου των συνόρων των κρατών μελών, είναι σκληρές, αντιφατικές και αντιπαραγωγικές», υπογράμμισε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro