Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]
Μια υπόθεση υπέρογκων πληρωμών σε εταιρεία συμβούλων υψηλού προφίλ έρχεται να «ταράξει» την υποψηφιότητα Μακρόν. Λιγότερο από δύο εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές για τις οποίες μόλις έχει αρχίσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχεται πυρά για πιθανή σπάταλη χρήση του δημόσιου χρήματος από την κυβέρνησή του σε ακριβές συμβουλευτικές εταιρείες.
Δεχόμενος πυρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Μακρόν αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την συνεργασία με εταιρείες όπως ο κολοσσός McKinsey με έδρα τις ΗΠΑ για να βοηθήσει τον δημόσιο τομέα.
Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος εξακολουθεί να είναι το συντριπτικό φαβορί για να κερδίσει μια νέα θητεία εν όψει των εκλογών του Απριλίου (στις 10 και 24 του μήνα), οι εντάσεις έρχονται καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι εκλογές μπορεί ακόμη να είναι πιο δύσκολες από ό,τι αναμένεται, με τον πρόεδρο να αποσπάται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Έχετε την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι ασαφές, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Μακρόν το Σαββατοκύριακο στην Ντιζόν, προτρέποντας όποιον έχει στοιχεία για απάτη να το αναφέρει στις αρχές. Υποστήριξε ότι οι πολιτικές για τις δημόσιες προμήθειες είχαν γίνει με αυστηρά πρωτόκολλα και χρειάστηκε πρόσθετη βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Μερικοί από τους αντιπάλους του Μακρόν υπαινίσσονται πιθανό σκάνδαλο και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ενώ άλλοι εστιάζουν σε αυτό που θεωρούν ως ανεύθυνες δαπάνες και υπερβολικά φιλικές σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών που είναι γνωστές για τις υψηλές τιμές τους και τις «κομψές επιχειρηματικές συμβουλές».
«Μαζί μου, οι συμβουλευτικές ομάδες θα εξαφανιστούν», υποσχέθηκε τη Δευτέρα ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ το κόμμα της ακροδεξιάς ηγέτιδος Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε ένα «κρατικό σκάνδαλο».
Η προσοχή εστιάστηκε ιδιαίτερα στην McKinsey, της οποίας οι εντυπωσιακές χρεώσεις και οι φορολογικές πολιτικές την οδήγησαν να ενταχθεί σε άλλους αμερικανικούς κύκλους επιχειρηματιών και κολοσσών στη Γαλλία, από τον επενδυτικό όμιλο BlackRock έως την Goldman Sachs ή την Monsanto.
Πίσω από τα προβλήματα για την κυβέρνηση βρίσκεται μια έρευνα της Γερουσίας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση πλήρωνε υπέρογκα ποσά και οι δημόσιες δαπάνες για συμβούλους είχαν υπερδιπλασιαστεί από το 2018-2021, φτάνοντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, ρεκόρ.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η έρευνα επέκρινε επίσης τη McKinsey για αδυναμία πληρωμής εταιρικού φόρου τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τη δήλωση πωλήσεων 329 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία — κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται.
Άλλες εταιρείες συμβούλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μακρόν περιλαμβάνουν τη γαλλική Capgemini και τη βρετανική EY.
«Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε»
Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είχε «τίποτα να κρύψει» σχετικά με το θέμα.
Η χρήση ιδιωτών συμβούλων από την κυβέρνηση έχει αναδειχθεί ως έκπληξη στην προεδρική εκστρατεία λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές, καθώς οι αντίπαλοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι ξοδεύει αφειδώς τα χρήματα των φορολογουμένων σε διεθνείς εταιρείες που πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους στη χώρα.
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», είπε ο υπουργός Προϋπολογισμού Ολιβιέ Ντισόπτ σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «καμία συμβουλευτική εταιρεία δεν έχει λάβει ποτέ καμία απόφαση για μεταρρυθμίσεις», επειδή το κράτος θα κρατούσε πάντα τον τελευταίο λόγο.
Αν και η χρήση συμβούλων από τις κυβερνήσεις είναι κοινή σε πολλές άλλες χώρες, οι Γάλλοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν την πρακτική με καχυποψία ως παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα.
Θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;
Το ερώτημα για τον Μακρόν είναι κατά πόσο το θέμα θα αγγίξει τους ψηφοφόρους και θα επηρεάσει τις πιθανότητές του ως ξεκάθαρου φαβορί για τις εκλογές σε δύο στάδια στις 10 και 24 Απριλίου.
Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, που χλευάζεται ως «πρόεδρος των πλουσίων» από τους αριστερούς καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, έχει μέχρι στιγμής απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική εκστρατεία, εστιάζοντας αντ ‘αυτού στις διπλωματικές προσπάθειές του να τερματίσει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Μακρόν ερωτήσεις από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεκλογικής πορείας για να συναντήσει ψηφοφόρους στη Ντιζόν τη Δευτέρα.
Ένα σκάνδαλο υπονόμευσε τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν μετά τις αποκαλύψεις το 1979 ότι είχε αποδεχτεί πολύτιμους λίθους από τον δικτάτορα της Κεντρικής Αφρικής Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα.
Άλλοι σύμμαχοι του Μακρόν πάντως επισημαίνουν ότι η Γαλλία ξόδεψε πολύ λιγότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Βρετανία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε εύκολα τον πρώτο γύρο εάν η ψηφοφορία διεξαγόταν σήμερα με σαφές προβάδισμα από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, αλλά εκείνη φαίνεται τώρα να κερδίζει δυναμική και να μειώνει τη διαφορά.
Μια τελευταία έρευνα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο στρατόπεδο της Μακρόν, δίνοντάς της τρεις μονάδες παραπάνω σε μια εβδομάδα στο 47% έναντι 53% για τον απερχόμενο πρόεδρο σε έναν υποθετικό δεύτερο γύρο.
Ο Μακρόν θα μιλήσει τελικά σε μια συγκέντρωση ως υποψήφιος το Σάββατο στο Παρίσι, μια κομβική στιγμή για την εκστρατεία του.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr