Skip to main content

Yψηλότερη η δημοτικότητα Μπάιντεν στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ πάρα στις ΗΠΑ

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Εντυπωσιακά ποσοστά δημοτικότητας στην κοινή γνώμη των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απολαμβάνει ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αλλά την ίδια ώρα η δημοφιλία του παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην ίδια του τη χώρα καθώς η πλειονότητα των πολιτών θα επιθυμούσε πιο σκληρή στάση έναντι της Μόσχας και του καταλογίζει ανεπαρκείς χειρισμούς στην οικονομία.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Gallup η δημοτικότητα της αμερικανικής ηγεσίας στις χώρες του ΝΑΤΟ κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας, την αμερικανική ηγεσία εγκρίνει το 51% (έναντι του 36% που την απορρίπτει). Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες μετά την αποχώρηση του Ντοναλντ Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

Τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας της διακυβέρνησης Μπάιντεν ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ καταγράφονται στην Αλβανία (82%) και ακολουθούν η Πορτογαλία (64%), η Ολλανδία (63%), ο Καναδάς (55%), η Νορβηγία (54%), η Ελλάδα (51%), η Πολωνία (50%), η Βόρεια Μακεδονία (47%) και η Δανία (45%). Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι μετρήσεις της εταιρείας Gallup έγιναν πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι δεν τονώνει την δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με μέτρηση της Gallup που διενεργήθηκε από την 1η έως την 18η Μαρτίου, το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν είναι 42%, δηλαδή μόλις μια εκατοστιαία μονάδα περισσότερο από την μέτρηση του προηγούμενου μήνα, που είχε διεξαχθεί πριν από τη ρωσική εισβολή. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Δημοκρατικού πολιτικού έπεσε κάτω από το 50% τον Ιούλιο και έκτοτε κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Αχίλλειος πτέρνα του είναι σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες οι χειρισμοί του σε οικονομικά ζητήματα.

Πάντως, σύμφωνα με μέτρηση του ερευνητικού κέντρου Associated Press-NORC (17 με 21 Μαρτίου) οι χαμηλές πτήσεις του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του πολέμου οφείλονται και στο γεγονός ότι η αμερικανική κοινή γνώμη ζητεί σκληρότερη στάση κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα, στην ερώτηση «πιστεύετε ότι είναι αρκετά σκληρή η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;» το 56% απάντησε ότι «δεν είναι αρκετά σκληρή» έναντι του 36% που ανέφερε ότι είναι «τόσο σκληρή όσο πρέπει» και του 6% που τη χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρή».

Η έρευνα του AP-NORC κατέδειξε επίσης ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δεν έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Μπάιντεν να ηγηθεί του στρατού και να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κρίση. Πιο συγκεκριμένα το 39% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει «σχεδόν καθόλου» εμπιστοσύνη στις ικανότητες Μπάιντεν να ηγηθεί του στρατού έναντι του 33% που είπε ότι έχει «μερική» εμπιστοσύνη και του 26% που ανέφερε ότι του έχει «πολύ μεγάλη» εμπιστοσύνη. Αντίστοιχα, το 42% δήλωσε ότι δεν έχει «σχεδόν καθόλου» εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Μπάιντεν να χειριστεί αποτελεσματικά μια κρίση έναντι του 32% που δήλωσε ότι του έχει «μερική» εμπιστοσύνη και του 26% που είπε ότι του έχει «πολύ μεγάλη» εμπιστοσύνη. Επιπλέον, το 68% των Αμερικανών εκτίμησε ότι συνολικά τα πράγματα πηγαίνουν «προς λάθος κατεύθυνση» έναντι μόλις του 31% που δήλωσε ότι οδεύουν «προς τη σωστή κατεύθυνση».