Skip to main content

Να πώς για πρώτη φορά στα χρονικά όλοι μπορούν να πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο

Την ώρα που οι Ουκρανοί παλεύουν στο πεδίο της μάχης  απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα, ένας παράλληλος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στον κυβερνοχώρο. Και σε αυτή τον πόλεμο είναι ψηφιακοί «εθελοντές – μαχητές» είναι εκατοντάδες. Σύμφωνα με την Check Point Software Technologies ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί εκ μέρους της μίας ή της άλλης πλευράς από την αρχή του πολέμου είναι «εντυπωσιακός». 

«Για πρώτη φορά στα χρονικα οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στον πόλεμο, ακόμη και εάν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» λέει στο CNBC ο Λότε Φίνκελσταϊν, επικεαφλής πληροφοριών για απειλές της Check Point Software. «Βλέπουμε ολόκληρη την κυβερνο- κοινότητα να έχει εμπλακεί. Πολλές ομάδες και άτομα έχουν διαλέξει στρατόπεδο και πολεμούν για λογαριασμό είτε της Ρωσίας είτε της Ουκρανίας» προσθέτει.

Στις τρεις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν τη ρωσική εισβολή οι online επιθέσεις κατά ουκρανικών στρατιωτικών και κυβερνητικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 196% σύμφωνα με την Check Point Research. Οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας αυξήθηκαν μόλις κατά 4%, ενώ αυξημένες κατά 0,2% ήταν και οι επιθέσεις κατά άλλων ουκρανικών οργανισμών. Έκτοτε οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περί τους 400.000 χάκερς κάθε εθνικότητας μάχονται εθελοντικά για να βοηθήσουν την Ουκρανία. 

Ύστερα από σχετικό αίτημα του Ουκρανού υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μιχαΐλο Φεντόροφ, περί τους 308.000 χάκερες εντάχθηκαν στην ομάδα του Telegram με το όνομα IT Army of Ukraine. Μεταξύ αυτών και ο Γενάδι Γκαλάντερ, συνιδρυτής τςη εταιρείας πληροφορικής Provectus. Στόχος του όπως λέει στο CNBC είναι να “παρεμβαίνει” σε ρωσικές ιστοσελίδες ώστε να μπλοκάρει την παραπληροφόρηση και να προσφέρει στους Ρώσους πληροφορίες για τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τον Γιούβαλ Γούλμαν, πρόεδρο της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberProof και πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών «οι εθελοντές έχουν καθοριστική συμμετοχή, γράφοντας αντιπολεμικά μηνύματα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και διαρρεύντας δεδομένα των αντίπαλων επιχειρήσεων. Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε δει τέτοιο βαθμό εμπλοκής από φορείς που δεν συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο, δηλαδή δεν είναι Ουκρανοί ούτε έχουν δεσμούς με τη χώρα». Παράλληλα η Ουκρανία εξακολουθεί να δέχεται μπαράζ κυβερνοεπιθέτσεων – αν και η Μόσχα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από αυτές. 

naftemporiki.gr