Skip to main content

Κορωνοϊός: «Μην υποτιμάτε την κατάσταση στη Γερμανία», προειδοποίησε ο Κ. Λάουτερμπαχ

«Η κατάσταση είναι αντικειμενικά πολύ χειρότερη από τη διάθεση», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, υπερασπίστηκε ωστόσο τη χαλάρωση των περιορισμών που αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός για τις 20 Μαρτίου.

«Η κατάσταση στη Γερμανία είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να υποτιμάται. Και βέβαια η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο κ. Λάουτερμπαχ αναφερόμενος στη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και σημείωσε ότι δεν αποκλείεται επιστροφή μέτρων, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. «Καθημερινά πεθαίνουν 200-250 άνθρωποι από κορωνοϊό. Και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας μάλιστα σε αυστηρό τόνο ότι «είναι λάθος εκτίμηση να νομίζει κανείς ότι η παραλλαγή “Όμικρον προκαλεί μόνο ήπια νόσο, καθώς οι ανεμβολίαστοι μπορεί ακόμη και να πεθάνουν, ενώ και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν βαριά και να αναπτύξουν και μακροχρόνια συμπτώματα».

Ο υπουργός κάλεσε τα κρατίδια, τα οποία στο εξής θα πρέπει να αποφασίζουν πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και πότε απαιτείται η διενέργεια διαγνωστικού τεστ ή ακόμη και υποχρεωτικός εμβολιασμός, «να σταματήσουν την κριτική και να προετοιμαστούν για την εφαρμογή» των μέτρων, αναφερόμενος κυρίως στην πρόβλεψη για αυστηρότερους κανόνες σε περιοχές που θα χαρακτηριστούν «hotspot». Αυτοί οι κανόνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν και ένα ολόκληρο κρατίδιο, εφόσον είναι αναγκαίο, επισήμανε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 είναι απολύτως απαραίτητος «προκειμένου να αποφευχθούν νέοι, ευρύτεροι, περιορισμοί» το φθινόπωρο.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, επέστησε την προσοχή στην αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και στη μεγάλη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής της «Όμικρον», ΒΑ.2. «Αυτά είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων ελέγχου και της αντίστοιχης αλλαγής στη συμπεριφορά των ανθρώπων», εξήγησε και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό. «Πολλά σοβαρά περιστατικά, θάνατοι και μακροχρόνιες συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός ήταν και παραμένει η καλύτερη και η ασφαλέστερη οδός για την ανοσία», τόνισε ο κ. Βίλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ