Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και ενωμένα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Ραδίοφωνο (Dlf).
Οι κυρώσεις θα «πλήξουν πραγματικά» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την οικονομία της Ρωσίας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι κυρώσεις δαγκώνουν πολύ σκληρά. Η ρωσική οικονομία παραπαίει. Έχετε δει, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός εκρήγνυται. Τα επιτόκια αυξάνονται δραματικά. Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το χρηματιστήριο δεν είναι πλέον ανοιχτό. Αυτές είναι πραγματικά οδυνηρές κυρώσεις και πλήττουν τη Ρωσία στο πιο αδύναμο σημείο της και αυτό είναι η οικονομία της.Μια οικονομία που επικεντρώνεται αποκλειστικά στα ορυκτά καύσιμα, είναι πολύ μονόπλευρη, έχει απόλυτη ανάγκη εκσυγχρονισμού, και αυτό ακριβώς έχουμε αποκλείσει τώρα, αυτό είναι που καταστήσαμε πολύ σαφές μέσω των κυρώσεων : η ρωσική οικονομία δεν έχει καμία πιθανότητα να αναπτυχθεί», τόνισε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε:«Το επόμενο βήμα είναι τώρα να καλύψουμε τα κενά προκειμένου να τερματιστεί η πιθανότητα παράκαμψης των κυρώσεων. Και το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία».
Αναφορικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, η φον ντερ Λάιεν τόνισε:«Είμαστε τώρα σε μια θέση όπου ακόμη και αν ο Πρόεδρος Πούτιν μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου αύριο, δεν θα έχουμε πρόβλημα αυτόν τον χειμώνα…Αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από έξι εβδομάδες. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να βγούμε από την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επενδύσουμε πολλά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Υπάρχουν προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ
Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, τα κριτήρια δεν μπορούν να παραβλεφθούν», τόνισε η φον ντερ Λάιεν . «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι της Ουκρανίας και ο εξαιρετικός Πρόεδρος Ζελένσκι ανήκουν στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Υπερασπίζονται τις αξίες μας. Είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για τις αξίες μας. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι υπέβαλε τώρα μια αίτηση και με αυτόν τον τρόπο δρομολόγησε μια διαδικασία, δηλαδή ότι αυτή η αίτηση βρίσκεται τώρα υπό επεξεργασία, ότι εμείς ασχολούμαστε μαζί της – με το “εμείς” εννοώ, φυσικά, τα 27 κράτη μέλη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτή είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και τώρα προωθείται ολοταχώς…Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα κριτήρια στην κοινότητά μας. Όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε υπογράψει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό. Πρέπει να εκπληρωθούν. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία να εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις, να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο».
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ της Μολδαβίας και της Γεωργίας, η φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Γεωργία υπέβαλαν επίσης αίτηση και η διαδικασία είναι τώρα μπροστά μας και εδώ. Νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, να τελειώσουμε αυτή τη φρίκη για αυτούς τους ανθρώπους και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστήσουμε αδύνατο για τον Πούτιν να συνεχίσει με τα οικονομικά μέσα τον πόλεμο και από την άλλη πλευρά όχι μόνο να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά και να ανοικοδομήσουμε αυτές τις χώρες.
«Βγείτε από την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα»
Το προσφυγικό
Σε ερώτηση για το κύμα προσφύγων από την Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε οτι «είχαμε περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία εβδομάδα από ό,τι συνέβη όλο το 2015. Αυτό δείχνει πόσο τρομακτικό είναι το έργο.Διαθέσαμε αμέσως 500 εκατ. ευρώ.Αλλά τώρα πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, που βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι από την Ουκρανία να μπορούν να προχωρήσουν. Όλοι βλέπουμε ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται απλώς για πόλεμο για την ελευθερία και την ακεραιότητα των συνόρων της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας πόλεμος, για να καταστήσουμε σαφές ότι δεν αφήνουμε κάποιον όπως ο Πρόεδρος Πούτιν να μας καταδικάσει ως δημοκρατίες, το αντίθετο. Μακροπρόθεσμα, η ελευθερία και η δημοκρατία θα θριαμβεύσουν», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.