Όχι, δεν βρισκόμαστε κάπου στη Ρωσία, αλλά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Ραδιοφωνικός σταθμός στους 105.7 καλωσορίζει τους ακροατές στα ρωσικά. Στην πόλη υπάρχουν ρωσικά καταστήματα, ρωσικά σχολεία και ρωσικές εφημερίδες.
Η Κύπρος έχει γίνει δεύτερη πατρίδα για περίπου 40.000 Ρώσους με την πλειονότητα να ζει στη Λεμεσό, που ονομάζεται πλέον και «Λιμασόλγκραντ», μεταδίδει σε ρεπορτάζ η Ισαμπέλ Γκότοβατς, ανταποκρίτρια της γερμανικής ραδιοφωνίας ARD στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ρώσοι διασφάλισαν την παρουσία τους στη Μεγαλόνησο με τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια». Όποιος επένδυε δυόμιση εκατομμύρια ευρώ στο νησί, αγοράζοντας πχ ένα ακίνητο, επιβραβευόταν με την κυπριακή υπηκοότητα. Μετά από σκάνδαλο διαφθοράς ωστόσο το πρόγραμμα «χρυσά διαβατήρια» τερματίστηκε πριν από δύο χρόνια. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ακόμα όμως διαφημιστικά σποτ.
«Θέλετε να ζήσετε και να εργαστείτε σε χώρα της ΕΕ, να γίνετε πολίτης του κόσμου, να ταξιδεύετε χωρίς βίζα σε 158 χώρες, να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά στην Ευρώπη, να ωφεληθείτε από τα φορολογικά προνόμια και να αποκτήσετε πρόσβαση στην Παιδεία σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Όλα αυτά είναι εφικτά μέσα σε μισό χρόνο. Καλώς ήρθατε στην Κύπρο!»
Ενδεχόμενο ελέγχου ρωσικών λογαριασμών
Mετά τον τερματισμό του προγράμματος των «χρυσών διαβατηρίων» αυτό που μένει στην Κύπρο είναι τα χρήματα εκείνων που εγκαταστάθηκαν στο νησί. Σχεδόν το 5% του συνολικού πληθυσμού είναι Ρώσοι. Ένας από αυτούς είναι ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Η εταιρία του είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Bank of Cyprus. Ένας άλλος είναι ο ρώσος βιομήχανος Αλεξάντερ Πονομαρένκο, ο οποίος λέγεται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Σε περίπτωση που τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα τότε η κυπριακή κυβέρνηση θα βρεθεί πιθανότατα αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη κατάσταση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει την Κύπρο σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση. Ο εναέριος χώρος έχει κλείσει για ρωσικά αεροσκάφη. Αν διατηρηθεί η απαγόρευση, τότε ο τουρισμός στη Μεγαλόνησο θα υποστεί πλήγμα. Ο πρόεδρος του συνδέσμου κυπρίων ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης δηλώνει: «Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερή μας αγορά. Η Ουκρανία ήταν μια πολλά υποσχόμενη αγορά, η οποία έφερε τα τελευταία χρόνια μερικά σημαντικά νούμερα στην πατρίδα μας».
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει τώρα να εξετάσει κατά πόσο η Κύπρος θα εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία. Ίσως σε ένα επόμενο βήμα να ελεγχθούν οι καταθέσεις των Ρώσων στην Κύπρο, καταλήγει το ρεπορτάζ της ARD.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr.