Skip to main content

«Ασθμαίνει» η ανάπτυξη στην Κίνα – «Ούτε λέξη» για την Ουκρανία

Η μεγάλη «Αίθουσα του Λαού» στο Πεκίνο φιλοξενεί για μία ακόμη χρονιά τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου. Πρόκειται για το νομοθετικό όργανο της Κίνας, με τη συμμετοχή 3.000 μελών, που καλούνται να επικυρώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Θεωρείται το «μεγαλύτερο Κοινοβούλιο στον κόσμο», αν και οι βουλευτές δεν έχουν αναδειχθεί σε ελεύθερες εκλογές. Κατά την έναρξη της φετινής συνόδου ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ προσπαθεί να καθησυχάσει το ακροατήριο, μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2022.

«Για φέτος αναμένουμε ότι ο δείκτης ανάπτυξης θα φτάσει το 5,5%, ενώ στις αστικές περιοχές δημιουργούνται 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία δεν ξεπερνά το 5,5%» λέει ο Λι Κετσιάνγκ. «Παράλληλα ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3%, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές». Όλα αυτά ακούγονται ευχάριστα, αλλά η αλήθεια είναι ότι για την Κίνα ο δείκτης ανάπτυξης 5,5% (έναντι 8,1% το 2021) είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 30 ετών. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι, ενώ επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, την ίδια στιγμή οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κατά 7,1%.

«Ούτε λέξη» για την Ουκρανία

Παρά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα αυτό. Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό του στην «Αίθουσα του Λαού» περιορίστηκε στη γενικόλογη επισήμανση για ένα «αβέβαιο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον». Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ενώ αντιθέτως στηλιτεύει τα αμερικανικά σχέδια για την προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ωστόσο ότι η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει, έστω και εμμέσως, τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου. Όπως αναφέρει στην γερμανική τηλεόραση ο σινολόγος και οικονομολόγος Γιάκομπ Γκούντερ από το think tank MERICS, με έδρα το Βερολίνο, «μελλοντικά η Κίνα θα επιχειρήσει να θωρακιστεί καλύτερα σε εκείνους τους τομείς, στους οποίους σήμερα η Ρωσία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, λόγω των διεθνών κυρώσεων. Για παράδειγμα θα αναπτύξει περαιτέρω το CIPS, που είναι η κινεζική εκδοχή του διεθνούς διατραπεζικού συστήματος πληρωμών SWIFT».

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Κίνας με τη Λιθουανία, με αφορμή την αναγνώριση της Ταϊβάν, λέγοντας μάλιστα ότι «η Λιθουανία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση στις διμερείς σχέσεις». Παράλληλα επανέλαβε με έμφαση τις γνωστές θέσεις του Πεκίνου στο ζήτημα της Ταϊβάν: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική της “μίας Κίνας” και στην συναίνεση του 1992», τονίζει ο Λι Κετσιάνγκ. «Στηρίζουμε την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στα Στενά της Ταϊβάν και την επανένωση της Κίνας. Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε αποσχιστική δραστηριότητα που οδηγεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, αλλά και σε οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη».

«Ρουτίνα» τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία

Μία αισιόδοξη εικόνα σκιαγραφεί ο Λι Κετσιάνγκ στον αγώνα κατά της πανδημίας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός παραδέχεται ότι κατά καιρούς εμφανίζονται τοπικές εστίες της πανδημίας, τις οποίες άλλωστε ο ίδιος αναφέρει ως έναν από τους κύριους λόγους για την ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, επισημαίνει, «η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων έχει γίνει πλέον ρουτίνα, πάνω από το 85% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και οι όποιες τοπικές εστίες εμφανίζονται, αντιμετωπίζονται γρήγορα και με αποτελεσματικότητα».

Η στρατηγική εξόδου από την πανδημία, ο περιορισμός της ισχύος ξένων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες, κύριες προτεραιότητες για τις εργασίες του Λαϊκού Κογκρέσου, που συνεχίζονται μέχρι τις 15 Μαρτίου στο Πεκίνο. Για το 2022 η σύνοδος του Λαϊκού Κογκρέσου θεωρείται το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Κίνα, μετά το συνέδριο του φθινοπώρου, στο οποίο κρίνεται και η επανεκλογή του σημερινού προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ.