Skip to main content

Βρετανία: «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού» στις κυρώσεις

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, προειδοποίησε για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, αναφέροντας ότι τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν θα δουν την εισβολή του στην Ουκρανία ως «αυτοπροκαλούμενη πληγή». «Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού», τόνισε. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρεις δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο και πέντε ρωσικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις ως απάντηση στην επιθετικότητα της χώρας τους.

Μπλόκο στην πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές

Η Τρας δήλωσε ότι το Λονδίνο θα απαγορεύσει στην Ρωσία να καλύπτει το δημόσιο της χρέος μέσω των αγορών στο Λονδίνο.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι θα περιορίσουμε την πρόσβαση της Ρωσίας στις βρετανικές αγορές», είπε στο Sky News. 

Για να γίνει αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί πρόσθετη νομοθεσία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.  

«Θα υπάρξουν ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις σε βασικούς ολιγάρχες, σε βασικούς οργανισμούς στη Ρωσία, περιορίζοντας την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν υπάρξει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Τρας εξηγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης κυρώσεις για μέλη της Ρωσικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και επεκτείνει τις εδαφικές κυρώσεις της Κριμαίας στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

«Ο Πούτιν υπονομεύει την ασφάλεια»

Γράφοντας στους Times, ανάφερε: «Ο Πούτιν υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό που έχουμε στη διάθεσή μας για να τον σταματήσουμε. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πιο σκληρό μας καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τίποτα δεν είναι έξω από το τραπέζι. Αυτό το πρώτο κύμα θα στοχεύσει τα άτομα και τις εταιρείες που βρίσκονται πιο κοντά στο Κρεμλίνο». Πρόσθεσε ότι «κανένα άτομο ή επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με αυτές τις περιοχές μέχρι να επιστραφούν στην Ουκρανία».

Η Τρας είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν «μακρύ κατάλογο» ανθρώπων που θεωρούνται συνένοχοι στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας, στους οποίους η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ανεβάσει την πίεση εκτός εάν η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της.

Πέρα από τις οικονομικές κυρώσεις, η Τρας σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να εισαγάγει «μέτρα για να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εμπορεύεται και να απαγορεύσει μια σειρά από εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, υποβαθμίζοντας την ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης του για χρόνια».

«Με τον καιρό, ακόμη και όσοι είναι κοντά στον πρόεδρο Πούτιν θα δουν τις αποφάσεις του αυτή την εβδομάδα ως μια αυτοπροκληθείσα πληγή», είπε. 

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Ασαφής η κατάσταση στο Ντονμπάς

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr

naftemporiki.gr