Skip to main content

Γερμανία: Πώς θα απαντήσει στη Ρωσία- Τι θα γίνει με τον Nord Stream 2

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα σήμερα θα είναι εάν η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία θα σημάνει το τέλος τουρωσικού αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας που αποτελεί προφανή στόχο για κυρώσεις.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες το βράδυ, ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καταδίκασε έντονα τις ενέργειες της Ρωσίας ως «σαφή παραβίαση του Πρωτοκόλλου του Μινσκ», δεσμευόμενος ότι «αυτό το βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο».

Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τον «άμεσο τερματισμό» του Nord Stream 2 ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τι θα συνεπάγεται η απάντησή της στη Ρωσία. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Bundestag, Μίκαελ Ροτ, ζήτησε γρήγορες κυρώσεις με στόχο «το ολιγαρχικό σύστημα, τους ανθρώπους που έγιναν πλούσιοι μέσω του Πούτιν». Μιλώντας στο Reuters είπε: «Οι πρώτες κυρώσεις πρέπει να είναι οδυνηρές για το σύστημα Πούτιν».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής του SPD, Νιλς Σμιτ, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αντίδραση στην παραβίαση του Πρωτοκόλλου του Μινσκ δεν πρέπει να επηρεάσει την περιοριστική στάση της Γερμανίας για την εξαγωγή όπλων. «Δεν πρέπει να παραδίδουμε φονικά όπλα στην Ουκρανία», είπε ο Σμιτ.

Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland, εν τω μεταξύ, θέλει η γερμανική κυβέρνηση να αποκλείσει οποιεσδήποτε κυρώσεις, καθώς αυτές θα οδηγούσαν σε «περαιτέρω κλιμάκωση». Αντίθετα, προτείνει ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ​, «όπως έχει διεξαχθεί σε δυτικοευρωπαϊκά κράτη όπως η Σκωτία».

naftemporiki.gr