Skip to main content

Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι οι Ρώσοι θα στοχεύσουν και σε άλλες πόλεις πέραν του Κιέβου

Οι ΗΠΑ είπαν στους συμμάχους ότι οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε δυνητικά να στοχεύει πολλές πόλεις πέρα ​​από την πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Πόλεις που θα μπορούσαν επίσης να δεχτούν επίθεση περιλαμβάνουν το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και την Οδησσό και τη Χερσώνα στα νότια. Δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες που είπαν ότι ουσιαστικά οδήγησαν σε αυτούς τους υπολογισμούς.

Η άποψη των ΗΠΑ διαμορφώνεται εν μέρει από τη λεπτομερή γνώση των τύπων των ρωσικών δυνάμεων και δυνατοτήτων αυτή τη στιγμή κοντά στην Ουκρανία, καθώς και για το πώς θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένες οι δυνάμεις να δράσουν από πολλές τοποθεσίες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Δεν διευκρίνισαν τι μπορεί να περιλαμβάνει μια πιθανή επίθεση, ούτε σχολίασαν ποιος μπορεί να είναι ο τελικός στόχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την ανάληψη τέτοιας δράσης, αλλά ένα άτομο είπε ότι οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας εισβολή θα μπορούσε να υποστηριχθεί από αεροπορική υποστήριξη και διαταραχές στον κυβερνοχώρο.

«Δεν βλέπουμε ρωσικές μονάδες κρούσης», λέει ο Ουκρανός υπ. Άμυνας

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV.

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξεις όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσεις» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», τόνισε.

Μπλινκεν: Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν , προσθέτοντας ότι η διπλωματική οδός είναι ακόμα δυνατή.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντήσει με οποιοδήποτε τρόπο τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανά πάσα στιγμή, ώστε να θα βοηθήσει στην αποφυγή ενός πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε  ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας του, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού σταθμού CNN.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε πάντως ότι  η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία μέχρι την τελευταία στιγμή για να δει εάν η διπλωματία θα αποτρέψει τη Μόσχα  να προχωρήσει .

«Όλα όσα βλέπουμε υποδηλώνουν ότι ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας εισβολής. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε πριν συμβεί”, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Δύση είναι εξίσου προετοιμασμένη αν η Μόσχα εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Μέχρι να κυλήσουν πραγματικά τα τανκς και τα αεροπλάνα να πετάξουν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που έχουμε για να δούμε αν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον Πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει αυτό», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε τέλος ότι η συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί  την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η Μόσχα δεν προχωρήσει στην εισβολή.

Κ. Χάρις: Ο Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία και μια πιθανή εισβολή εντός των ημερών είναι σταθερές, δήλωσε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

«Ο Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του. Τελεία», είπε η Χάρις καθώς ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις ΗΠΑ από τις διήμερες συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Διπλωματία αλλά και διαφωνίες στη συνομιλία Μακρόν-Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ανάγκη να αναζητηθούν διπλωματικές λύσεις στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.

Ο Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Σε ξεχωριστή συνομιλία νωρίτερα την Κυριακή, ο Μακρόν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν πιθανούς τρόπους διασφάλισης άμεσης αποκλιμάκωσης. Αυτή ήταν η δεύτερη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες μέσα σε δύο ημέρες.

Στις προηγούμενες συνομιλίες τους ο ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε την προθυμία της χώρας του για διάλογο εν μέσω των φόβων ότι η Ρωσία πιθανόν να βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής.

Δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις από αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Μόσχα.

«Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ