Ο άγριος πολλαπλασιασμός των κατασκευαστικών και κτηματομεσιτικών έργων στις ιστορικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης προκαλεί γενική κατακραυγή, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Οι εκτεινόμενοι προς τον ουρανό μιναρέδες του τζαμιού Σουλεϊμανιγιέ κοσμούν τον Βόσπορο και τον Κεράτιο Κόλπο από τον 16ο αιώνα. Το ότι αυτή η εικόνα της Κωνσταντινούπολης απειλείται σήμερα από ένα εργοτάξιο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.
Η κατασκευή ενός τσιμεντένιου κύβου, που ανήκει σε ένα θρησκευτικό ίδρυμα, στις παρυφές του χώρου είναι η τελευταία επίθεση μέχρι σήμερα στη σιλουέτα της πόλης, που αφέθηκε στις ορέξεις των προγραμματιστών παρά το ένδοξο παρελθόν της.
Το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι το Ίδρυμα για τη Διάδοση της Γνώσης, ιδιοκτήτης του καταδικασμένου κτιρίου και του οποίου το διοικητικό συμβούλιο προεδρεύεται από τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του προέδρου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η κατασκευή «δεν είναι παράνομη». Αλλά έκανε πίσω και σταμάτησε το έργο ενόψει της κατακραυγής, ακόμη και σε συντηρητικούς κύκλους. «Δεν θα λάβουμε μέρος σε καμία δραστηριότητα που θα μπορούσε να βλάψει την ψυχή του Σουλεϊμανίγιε», είπε ο διευθυντής του ιδρύματος Νουρετίν Άλαν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. «Το τζαμί είναι η ψυχή μας, θα κάνουμε τα πάντα για να την προστατεύσουμε», είπε, κατηγορώντας το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης ότι θέλει να πολιτικοποιήσει την υπόθεση.
«Τέτοια έλλειψη σεβασμού… δεν υπάρχει όριο», φωνάζει ο Εσίν Κοϊμέν, διευθυντής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Πολλοί αναγνωρίζουν ότι αυτή η νέα κατασκευή αλλάζει τη σιλουέτα της Κωνσταντινούπολης. Αλλά είναι πολύ εξοργιστικό να βλέπεις την επιμονή να επιμένει για έναν τόσο εμβληματικό ιστότοπο. Πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.
Το μεγάλο τζαμί του Σουλεϊμανιγιέ χτίστηκε το 1550-1557 από τον Σινάν, ένα κόσμημα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην ιστορική χερσόνησο. Το τζαμί, που έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο υπέφερε από σεισμούς και πυρκαγιές, αντιπροσωπεύει τη Χρυσή Εποχή της Αυτοκρατορίας υπό την κυριαρχία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «ορίζων» της Κωνσταντινούπολης ανατρέπεται από την εμφάνιση πύργων που χαλάνε τη θέα των καρτ ποστάλ. Οι υπερασπιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς συχνά κινητοποιήθηκαν μάταια, όπως κατά την κατασκευή το 2013 των τριών ουρανοξυστών στην περιοχή Ζεϊτινμπουρνού , η οποία συνεχίστηκε παρά τη δικαστική απόφαση και την αντίθεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρώτου υπουργού.
Με το τζαμί του Σουλεϊμανιγιέ , η διαμάχη πήρε πολιτική τροπή την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δήμος της Κωνσταντινούπολης -που αντιπολιτεύεται τον Τούρκο πρόεδρο- σφράγισε την πρόσβαση στην τοποθεσία την οποία θεωρεί αντίθετη με το σχέδιο χρήσης γης. «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση για να διατηρήσουμε την ιστορική και πνευματική πρωτεύουσα της Κωνσταντινούπολης», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος Εκρεμ Ιμάμογλου.
Ο Γιουσούφ Καπλάν, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, κάλεσε στις αρχές Φεβρουαρίου να προστατεύσει την «ψυχή του Σουλεϊμανιγιέ ». «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που καταστρέφει τις πόλεις της», έγραψε, αποκαλώντας την τρέχουσα συζήτηση «επανάσταση» και ζήτησε να «καθαριστεί» η περιοχή γύρω από το τζαμί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro