Skip to main content

Ουκρανική κρίση: «Πόλεμος» κατηγοριών και ασκήσεις… βαλλιστικών πυραύλων

Την ώρα που οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Μόναχο, η Ρωσία ανακοινώνει άσκηση με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων υπό τη διεύθυνση του Πούτιν. Μαίνεται εν τω μεταξύ ο πόλεμος αλληλοκατηγοριών, με το Κίεβο να κάνει λόγο για συνεχή αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα και τους φιλορώσους αντάρτες να αποδίδουν στις κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδισμό χωριού.

Περίπου 149.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Ρωσία γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον, όπως ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ σήμερα στο κοινοβούλιο. 

Πάντως ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως, παρά τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή. 

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή», είπε χαρακτηριστικά. 

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εκ νέου ότι η πιθανότητα εισβολής στην Ουκρανία έξακολουθεί να είναι «πολύ υψηλή», με τη Ρωσία να δηλώνει στην επίσημη απάντησή της στις προτάσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί και αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ως «υστερία» και προπαγάνδα.

Νέες αλληλοκατηγορίες και αναφορές για βομβαρδισμούς

Βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου. Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, φιλορώσοι αυτονομιστές που βρίσκονται σε πόλεμο με την Ουκρανία εδώ και χρόνια δήλωσαν ότι δέχθηκαν πυρά όλμων και πυροβολικού από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Επίσης, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας από αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς τις τελευταίες 24 ώρες, με έναν στρατιώτη να τραυματίζεται.  «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να αγνοούν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στις 22 Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Τις τελευταίες 24 ώρες, στις 17 Φεβρουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέγραψαν 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας, 43 εκ των οποίων με χρήση όπλων που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ», αναφέρει στον ιστότοπό του το υπουργείο. 

Στη Μόσχα ο Λουκασένκο- Τι «παίζεται»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή σε μια συνάντηση κορυφής που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη κρίση.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν τι θα συμβεί με τους κατά εκτίμηση 30.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στη Λευκορωσία, μετά την ολοκλήρωση των κοινών ασκήσεων στις 19 Φεβρουαρίου. Στις ασκήσεις συμμετέχουν επίσης σχεδόν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας,  σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Να σημειωθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία ανησυχούν περισσότερο τους αναλυτές της Δύσης επειδή έχουν σταλεί χιλιάδες μίλια από την ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας.Μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτή Τόμας Μπούλοκ, τα στρατεύματα αυτά είναι μεταξύ των ρωσικών μονάδων που θα έπρεπε να αποσυρθούν προκειμένου η Ρωσία να μειώσει ουσιαστικά τις εντάσεις.

Σύμφωνα με την Rochan Consulting, η Ρωσία έχει στείλει το 50-70% του μαχητικού δυναμικού της ανατολικής στρατιωτικής περιοχής στη Λευκορωσία. Οι μονάδες περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα, πυροβολικό, ειδικές δυνάμεις speznaz, ταξιαρχίες μηχανικών, τάγματα βαλλιστικών πυραύλων iskander, αεροσκάφη SU-35, αλεξιπτωτιστές και αντιαεροπορικά συστήματα.

«Θα λάβουμε όλες τις κατάλληλες αποφάσεις αύριο», είπε ο Λουκασένκο όταν ρωτήθηκε για τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο πεδίο εκπαίδευσης Osipovichi την Πέμπτη.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί ότι τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων. Ωστόσο, σε αντιφατικές δηλώσεις του ο Λουκασένκο είπε την Πέμπτη ότι «αν έχει νόημα να κρατήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα εδώ, θα τα κρατήσουμε όσο χρειαστεί. Τονίζω για άλλη μια φορά: αυτή είναι η επικράτειά μας και αυτή η απόφαση εξαρτάται από εμάς».

Άσκηση με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων υπό τη διεύθυνση του Πούτιν

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν,ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise. 

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι κυβερνήσεις της Δύσης είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες ασκήσεις αυτόν τον μήνα και όχι στα τέλη του καλοκαιριού όπως συνηθίζεται. Οι ασκήσεις συμπίπτουν με την τελευταία ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας στη Λευκορωσία. 

Οι ρωσικές ασκήσεις «θα περιλαμβάνουν δυνάμεις και εξοπλισμό που ανήκουν στις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, στον Βόρειο Στόλο και στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε το υπουργείο. «Η προγραμματισμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής στοχεύει στον έλεγχο της ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων και των πληρωμάτων πυραυλικών συστημάτων, πολεμικών πλοίων και στρατηγικών βομβαρδιστικών για την εκτέλεση των αποστολών τους και στην επαλήθευση της αξιοπιστίας  των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων», πρόσθεσε. 

Η Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, με λίγο λιγότερο από 4.500 κεφαλές στο απόθεμά της. 

Οι «στρατηγικές» δυνάμεις της Ρωσίας, βάσει του διασταλτικού προσδιορισμού τους, προορίζονται για να απαντήσουν σε απειλές περιλαμβανομένου του πυρηνικού πολέμου. Είναι εξοπλισμένες με διηπειρωτικούς πυραύλους, με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπορία του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με συμβατικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «διαβεβαίωσε» ότι πρόκειται για μία «διαδικασία εκπαίδευσης ρουτίνας», της οποίας «προηγήθηκε μία ολόκληρη σειρά γνωστοποιήσεων προς διάφορες χώρες μέσω διαφόρων διαύλων».

«Ολα αυτά είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένα και κανείς δεν έχει ερωτήματα ή ανησυχίες διότι όλα έχουν γνωστοποιηθεί εκ προοιμίου», συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις αυτές είναι «απολύτως διαφανείς, τελείως κατανοητές από τους ξένους ειδικούς».

«Δεν πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία σε οποιονδήποτε», διαβεβαίωσε.

Σωρεία επαφών

Έντονες ζυμώσεις αναμένονται σήμερα και τις επόμενες ημέρες μεταξύ ηγετών και αξιωματούχουν με επίκεντρο την κρίση στην ανατολική Ουκρανία. 

Τι αναμένεται:

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.
  • Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.  
  • Ξεκινάει η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Μπλίνκεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα παρευρεθούν είναι επίσης ο αρχηγός του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Ρωσία δεν συμμετέχει, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να κάνει λόγο για «απώλεια»  που η Ρωσία δεν εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία.
  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δέχτηκε την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου Άντονι Μπλίνκεν να συναντηθούν. Η συνάντηση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. 

naftemporiki.gr