Skip to main content

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ

Ως μονόδρομο για την ασφάλεια της Ουκρανίας βλέπει ο πρόεδρος της χώρας την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού. 

Μιλώντας στο BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στο δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τον δικό της δρόμο, υπενθυμίζοντας ότι 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Δεν είναι για το ΝΑΤΟ, είναι για το μέλλον των ανθρώπων. Δεν πρόκειται για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν μιλάμε για ΝΑΤΟ, για ΕΕ, για προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, μιλάμε απλώς για την ανεξαρτησία μας, ότι αποφασίζουμε τι θέλουμε, ότι αποφασίζουμε τι θα κάνουμε στο μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ να εγγυηθούν ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί στις τάξεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Έχει ζητήσει επίσης το ΝΑΤΟ να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτά τα αιτήματα έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά, αλλά οι ΗΠΑ έχουν στείλει αντιπροτάσεις στη Μόσχα με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων με την εξεύρεση πεδίων συμφωνίας σε άλλα ζητήματα ασφάλειας. Η απάντηση της Μόσχας αναμένεται εντός λίγων ωρών, όπως γνωστοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχολιάζοντας στο Twitter τις αναφορές για επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε λόγο για «μεγάλη πρόκληση». «Ο βομβαρδισμός νηπιαγωγείου στην Stanytsia Luhanska από φιλορωσικές δυνάμεις είναι μεγάλη πρόκληση. Είναι σημαντικό οι διπλωμάτες και ο ΟΑΣΕ να παραμείνουν στην Ουκρανία, οι δραστηριότητες παρακολούθησής τους αποτελούν πρόσθετο αποτρεπτικό παράγοντα. Χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την καταγραφή όλων των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε. 

Νωρίτερα με ανάρτησή του έκανε γνωστό ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τους «προκλητικούς βομβαρδισμούς», όπως χαρακτήρισε τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών για παραβίαση της εκεχειρίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Ο Μισέλ προεδρεύει έκτακτης άτυπης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία, καθώς οι  27 ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες για μια από καιρό προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής με 40 αρχηγούς αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις.  

naftemporiki.gr