Skip to main content

Το δικαστήριο της ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για την παρακράτηση πόρων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για τις Βρυξέλλες για την παρακράτηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τις χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. 

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο νέος μηχανισμός, ο οποίος επιδιώκει να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ από παραβιάσεις από τα κράτη μέλη, είναι νομικά σταθερός και συμβατός με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαδικασίες εντός εβδομάδων, οδηγώντας στην επιβολή κυρώσεων.

Η απόφαση της Τετάρτης είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το κράτος δικαίου. Η ΕΕ έχει βυθιστεί σε πολλαπλές διαμάχες με τα κράτη μέλη σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Ο μηχανισμός  συμφωνήθηκε από την ΕΕ το 2020 ως μέρος της δημοσιονομικής συμφωνίας που έφερε το Ταμείο Ανάκαμψης του ύψους 800 δισ. ευρώ. Η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν τη νομοθεσία στο δικαστήριο της ΕΕ, απαιτώντας την ακύρωση των κανόνων υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατοί με τη Συνθήκη και παραβιάζουν τις αρχές της ασφάλειας δικαίου.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στην Κομισιόν να παρακρατεί πόρους της ΕΕ όπου είναι απαραίτητο. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν υποθέσεις εναντίον ορισμένων κρατών μελών το περασμένο έτος, αλλά η Ουγγαρία και η Πολωνία θεωρούνται οι πιο πιθανοί αρχικοί στόχοι.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε την Τετάρτη ότι «απορρίπτει τις προσφυγές της Ουγγαρία και της Πολωνία στο σύνολό τους». Ο νέος νόμος, διαπίστωσε, «σέβεται ιδιαίτερα τα όρια των εξουσιών που ανατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρχή της ασφάλειας δικαίου».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα αναλύσουν την απόφαση του δικαστηρίου προτούν εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές τις επόμενες εβδομάδες που θα καλύπτουν τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού στην πράξη. Η Κομισιόν, πρόσθεσε, αξιολογεί ορισμένες περιπτώσεις «σε βάθος» και «θα ενεργεί με αποφασιστικότητα» όταν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του κανονισμού.

Αναμένεται όμως να δεχτεί έντονη πίεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει δράση εντός εβδομάδων. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε ότι αναμένει από την Επιτροπή να εφαρμόσει τους κανόνες «γρήγορα».

naftemporiki.gr