Skip to main content

Η Τουρκία «χωματερή» της Ευρώπης

Στις εξαγωγές …σκουπιδιών από την ΕΕ στην Τουρκία, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.εστιάζει η η Tageszeitung (ΤΑΖ) επικαλούμενη στοιχεία της Greenpeace. 

Σε ανταπόκριση με τίτλο «Η Τουρκία είναι η χαβούζα της Ευρώπης» σημειώνεται ότι «ιδιαίτερα από το 2018, όταν η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων, ενώ ακολούθησαν το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής.

Μόνο από τη Γερμανία η ποσότητα των σκουπιδιών διπλασιάστηκε από το 2019 μέχρι το 2020, φτάνοντας τους 136.083 τόνους.

Συνολικά από την Ευρώπη έφτασαν στην Τουρκία 656.580 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων το 2020, ποσότητα πολλαπλάσια από εκείνη που μπορούν να επεξεργαστούν οι ελάχιστες εταιρείες ανακύκλωσης στη χώρα».

Τι γίνεται όμως με όλα αυτά τα πλαστικά; Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «επισήμως πρόκειται για απορρίμματα τεχνητών υλών, τα οποία στην Τουρκία ανακυκλώνονται για την παρασκευή πρώτων υλών ή άλλων προϊόντων. Στην πραγματικότητα όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων καταλήγουν στη βιομηχανική ζώνη από την Μυρσίνη μέχρι την Αλεξαντρέτα (Ισκεντερούν). Αυτό γίνεται παράνομα, αλλά αποφέρει μεγάλα κέρδη στους εξαγωγείς στη Γερμανία και στους εισαγωγείς στην Τουρκία. Μόλις φτάσουν, τα απορρίμματα καίγονται σε ανοιχτές χωματερές, μέσα στη φύση».