Skip to main content

Τζον Μέιτζορ: «Ξεκάθαρα αναξιόπιστη» η κυβέρνηση Τζόνσον

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ κατηγόρησε σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον ότι κάνει την κυβέρνηση να εμφανίζεται “ξεκάθαρα αναξιόπιστη” και ότι τελικά υπονομεύει την δημοκρατία με το να σκαρφίζεται “ξεδιάντροπες δικαιολογίες” για να διαψεύδει τα δημοσιεύματα σχετικά με το Partygate.

Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2019 για μια σειρά αποκαλύψεων για πάρτυ με ποτά στο γραφείο και την οικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ όταν στη χώρα ίσχυαν αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Έχει αρνηθεί τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί, ακόμη και από μέλη του δικού του, κυβερνώντος, Συντηρητικού Κόμματος, και έχει ζητήσει από τους βουλευτές να περιμένουν το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας για το αν παραβιάστηκε ο νόμος και ταυτόχρονα έχει δεσμευτεί για κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Αλλά ο Μέιτζορ, επίσης Συντηρητικός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1990 ως το 1997, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι υπονομεύει την κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό με το να χρησιμοποιεί ένα σωρό δικαιολογίες για να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την θέση του και ότι θέτει υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου.

“Στον Αριθμό 10 ο πρωθυπουργός και αξιωματούχοι παραβίασαν τη νομοθεσία για το λοκντάουν. Επινοήθηκαν ξεδιάντροπες δικαιολογίες. Μέρα με την ημέρα οι πολίτες καλούνταν να πιστέψουν το απίστευτο. Υπουργοί υποχρεούνταν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα–κάνοντας τους εαυτούς τους να δείχνουν αφελείς και ανόητοι”, είπε ο Μέιτζορ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο για την Διακυβέρνηση.

“Συλλογικά, αυτό έκανε την κυβέρνηση να εμφανίζεται ξεκάθαρα αναξιόπιστη…Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και η φήμη μας στο εξωτερικό έχει αμαυρωθεί εξαιτίας της δικής μας συμπεριφοράς. Αποδυναμώνουμε την επιρροή μας στη διεθνή κοινότητα”, είπε.

Ο Μέιτζορ είπε ακόμη ότι ο Τζόνσον έγραψε στα παλιά του παπούτσια τον νόμο διαλύοντας την βουλή μόνο για να αποφύγει τις συζητήσεις για το Brexit που “θα μπορούσαν να μην είχαν εξελιχθεί όπως θα ήθελε” και έπειτα απειλώντας να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο “με έναν περιορισμένο αλλά συγκεκριμένο τρόπο”.

Εκείνη την εποχή, στο απόγειο των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, ο Τζόνσον υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του με αξιωματούχους να λένε ότι ήταν απαραίτητες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

“Η κατηγορία ότι υπάρχει ένας νόμος για την κυβέρνηση και ένας για όλους τους άλλους είναι πολιτικά θανατηφόρα–και βρήκε τον στόχο της…Η δημοκρατία είναι ισόβιος σύντροφος, όχι μια επιθυμία που περνάει. Η εμπιστοσύνη, η ακεραιότητα και οι αξίες είναι η δομή πάνω στην οποία στηρίζεται η δημοκρατία μας”, πρόσθεσε ο Μέιτζορ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters