Χιλιάδες Αργεντίνοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για μια πιθανή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για αναδιάρθρωση του πακέτου διάσωσης άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα με πανό που έλεγαν «όχι στην πληρωμή του ΔΝΤ» και «όχι σε μια συμφωνία με το ΔΝΤ», μια ένδειξη της αυξανόμενης έντασης στο έθνος της Νότιας Αμερικής σχετικά με τη δοκιμαστική συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη του περασμένου μήνα.
Η Αργεντινή και το ΔΝΤ ανακοίνωσαν μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες στα τέλη Ιανουαρίου για την ανανέωση ενός αποτυχημένου δανείου του 2018, το οποίο θα ανέβαλε τις πληρωμές του χρέους, αλλά θα περιλάμβανε δεσμεύσεις για την επίτευξη ορισμένων οικονομικών στόχων. Αυτή η συμφωνία χρειάζεται ακόμη λεπτομέρειες και έγκριση τόσο από το Κογκρέσο της Αργεντινής όσο και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Όχι στη συμφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ», είπε η Σελέστε Φιέρο, ηγέτιδα των διαδηλώσεων, φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «οι απάτες δεν πληρώνονται».
«Θέλουν να πληρώσουμε με περισσότερες δημοσιονομικές προσαρμογές, με περισσότερη επισφάλεια και να βγάζουν περισσότερα από εμάς, γι’ αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υποταγή των ανθρώπων μας στα σχέδια του ΔΝΤ».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, ενώ είχε επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία με την Αργεντινή για ένα νέο εφεδρικό δάνειο, «σκληρή δουλειά» ήταν ακόμη μπροστά.
Στην Αργεντινή, έχουν εμφανιστεί διασπάσεις στον κυβερνώντα συνασπισμό σχετικά με τη συμφωνία, με έναν εξέχοντα βουλευτή να παραιτείται από τη θέση του στο Κογκρέσο σε αντίθεση με αυτήν.
Άλλωστε η χώρα βρέθηκε σε βαθιά οικονομική κρίση με τις δεσμεύσεις της στο ΔΝΤ να μην είναι δυνατόν να εκπληρωθούν και τον λαό να βυθίζεται στην φτώχεια.
Ο Χουάν Κάρλος Τζορντάνο, εκπρόσωπος μιας αριστερής ομάδας στην πορεία, είπε ότι η συμφωνία για το χρέος μοιάζει με το να κάνει τους ανθρώπους της εργατικής τάξης να πληρώσουν τον λογαριασμό και ότι τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βγάλουν τους ανθρώπους από τη φτώχεια.
«Στόχος είναι η υπεράσπιση των μισθών, η υπεράσπιση της εργασίας, ώστε τα χρήματα να πάνε για την καταπολέμηση των κοινωνικών ασθενειών», είπε, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού Μαουρίσιο Μάκρι για την ανάληψη του χρέους του ΔΝΤ. «Χαράσσουμε έναν δρόμο. Ο δρόμος της μη υποταγής, του όχι στην παραίτηση και του όχι στο ΔΝΤ».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters