Σειρήνες ήχησαν σε πολλές ισραηλινές πόλεις σήμερα – αλλά όχι για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για εισερχόμενες ρουκέτες, όπως συμβαίνει συχνά. Αυτή τη φορά ήταν μια άσκηση για την ειδοποίησή τους για πιθανό σεισμό.
Ενώ τυπικά ενεργοποιούνται από συστήματα πυραυλικής άμυνας, οι σειρήνες θα ηχούν επίσης εάν ένα πανεθνικό δίκτυο 120 σταθμών σεισμικής παρακολούθησης ανιχνεύσει έναν ισχυρό σεισμό.
Αυτό ίσως χρειαστεί λίγη εξοικείωση για τους κατοίκους. Αντί για το άκουσμα του διαπεραστικού ήχου μιας σειρήνας για εισερχόμενη ρουκέτα που για τους κατοίκους σημαίνει «τρέχω σε ένα bomb shelter (καταφύγιο για την προστασία από βόμβες) » αυτή τη φορά η σειρήνα συνοδεύτηκε από τη λέξη «σεισμός» που επαναλαμβανόταν στα μεγάφωνα. Έστειλε σήμα ότι ανοιχτοί χώροι είναι πιο ασφαλείς.
Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης υπάρχουν σε λίγες χώρες, όπως στην Ιαπωνία ή κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Αυτό που ξεχωρίζει στο Ισραήλ είναι ο ρόλος του στρατού, με τους πολίτες να είναι καλά εξασκημένοι σε ειδοποίηση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με σειρήνες και προσωπικά μηνύματα sms.
Η προειδοποίηση μπορεί να ενεργοποιείται λίγα δευτερόλεπτα ή μισό λεπτό, ανάλογα με την απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, αλλά ακόμη και αυτά τα χρονικά όρια μπορεί να σώσουν ζωές, είπαν οι αρχές.
Το τεκτονικό ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας που εκτείνεται μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας είναι γνωστό για τη σεισμική του δραστηριότητα. Μεγάλοι σεισμοί σημειώνονται στην περιοχή περίπου κάθε εκατό χρόνια, με τον τελευταίο να χρονολογείται στο 1927, επομένως η χρονική στιγμή είναι καθοριστική, δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ο Ιτάι Κουρζόν, σεισμολόγος και διευθυντής του έργου στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ.
Το σύστημα λειτουργούσε εκτός σύνδεσης για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά όταν δύο σχετικά μικροί σεισμοί έπληξαν το βόρειο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, οι διαδικασίες επισπεύθηκαν, είπε.
Η γεωλογική έρευνα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα όλο το εικοσιτετράωρο και εάν εντοπιστεί σεισμός τουλάχιστον 4,5 βαθμών, ο στρατός ειδοποιείται αμέσως και προειδοποιεί το κοινό.
Είναι απλό αλλά με περιορισμούς.
Υπάρχει μια «τυφλή ζώνη» στην περιοχή περίπου 25 χλμ από το σημείο που ξεκίνησε ο σεισμός, είπε ο Κουρζόν.
Σε περίπτωση που ένας ισχυρός σεισμός πλήξει την περιοχή γύρω από τη βόρεια Νεκρά Θάλασσα, για παράδειγμα, οι κοντινές κοινότητες δεν θα έχουν καμία προειδοποίηση. Στην Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την τυφλή ζώνη, οι άνθρωποι θα λάβουν ειδοποίηση 4-5 δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το ωστικό κύμα. Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ, περίπου 60 χλμ δυτικότερα, θα έχουν 21 δευτερόλεπτα για να προετοιμαστούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ