Κάποτε μια αναμέτρηση με την Μαρίν Λεπέν ίσως σήμαινε προβλήματα για τον όποιον αντίπαλό της. Αυτό δεν ισχύει πλέον.
Κάτω από ένα πανύψηλο πορτρέτο της Γαλλίδας υποψήφιας της ακροδεξιάς, οι υποστηρικτές κατέθεσαν ήρεμα σε μια αίθουσα συνεδριάσεων για την επίσημη έναρξη της εκστρατείας της στην ανατολική πόλη Ρεμς το Σάββατο. Εκτός από μια διακοπή της ομιλίας της από δύο ακτιβιστές της φεμινιστικής ακτιβιστικής ομάδας Femen —οι οποίοι απομακρύνθηκαν αμέσως— δεν υπήρξαν τοπικές διαμαρτυρίες. Σίγουρα δεν υπάρχουν ουρές.
Μέσα στην αίθουσα, οι υποστηρικτές του Εθνικού Συναγερμού, όπως αναφέρει το POLITICO, συγκεντρώθηκαν γύρω από τα τοπικά περίπτερα, κουβεντιάζοντας πάνω από ένα πιάτο με πατατάκια, χτυπώντας πάνω-κάτω μέχρι τη μουσική της δεκαετίας του ’80 να αντηχεί στο βάθος.
Αντιθέτως, ο Ερίκ Ζεμούρ, βασικός ανταγωνιστής της και φιλόδοξος αντίπαλος του προέδρου Μακρόν στις εκλογές του Απριλίου, νιώθει τη ζέστη από τους διαδηλωτές. Εν όψει της αντίπαλης συγκέντρωσης του στη βορειοανατολική πόλη της Λιλ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σε μια αριστερή διαδήλωση κατά του φανταχτερού τηλεοπτικού τεχνικού.
Έξω από την σκηνή της Λιλ, η κατάσταση ήταν πιο ευχάριστη – εικοσάχρονοι μοίρασαν προσκλήσεις σε ένα «Soirée Patriote» αργότερα εκείνο το βράδυ. Όμως, δεκάδες βαν της αστυνομίας παρατάχθηκαν στο πεζοδρόμιο και αστυνομικοί με πολυβόλα φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα περιπολούσαν στις μεγάλες ουρές που εξαφανίστηκαν στη γωνία του δρόμου. Στο εσωτερικό, η ασφάλεια ήταν παρόμοια πανταχού παρούσα. Ο ίδιος ο Ζεμούρ περπάτησε στη σκηνή περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες.
Φαίνεται πως το πρόβλημα έχει αλλάξει πλευρά. Η διαφορά στην υποδοχή μεταξύ των δύο ακροδεξιών ηγετών οφείλεται εν μέρει στις άοκνες προσπάθειες της Λεπέν να κάνει το κόμμα της πιο mainstream και να απομακρύνει πιο ριζοσπαστικά μέλη από το κόμμα της. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Elabe, μόνο το 40% των Γάλλων πιστεύει τώρα ότι εκπροσωπεί την «εθνικιστική και ξενοφοβική ακροδεξιά» στη Γαλλία.
Ωστόσο, η Λεπέν αντιμετωπίζει ένα γεμάτο πεδίο υποψηφίων στα δεξιά ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το POLITICO, η Λεπέν θα συγκέντρωνε το 17% των ψήφων, ξεπερνώντας τη συντηρητική Βαλερί Πεκρές με 16% και τον Ζεμούρ με 14%, αλλά θα έχανε από τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.
Ασυνήθιστες προσωπικές αναφορές
Απευθύνοντας έκκληση σε εκατοντάδες υποστηρικτές που ανέμιζαν τη γαλλική σημαία, η Λεπέν έριξε γνωστά θέματα της παρακμής της Γαλλίας, των κακών της προοδευτικότητας και των ξεχασμένων γαλλικών σε μια μακροσκελή ομιλία. Το βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας είναι μια καλά επιλεγμένη βάση υποστήριξης επειδή βρίσκεται κοντά στα οχυρά της ζώνης σκουριάς του Rassemblement National.
Αλλά διέκοψε τη ροή του λόγου της με κάτι ασυνήθιστο: κάνοντας άνοιγμα στους υποστηρικτές της για την ασυνήθιστη παιδική της ηλικία, τον απόντα πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον εκφοβισμό στο σχολείο και μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση εναντίον της οικογένειάς της το 1976.
«Ήμουν οκτώ χρονών, υπήρχε η σιωπή της έκρηξης που εκκωφανεύει. Καπνός, μετά φωνές… και η ερώτηση ποιος είναι νεκρός, ποιος είναι ζωντανός;» είπε. «Εκείνο το πρωί, ρίχτηκα βάναυσα στον κόσμο των ενηλίκων όπου όλα είναι εύθραυστα και υπάρχουν οι κακοί άνθρωποι».
Η Λεπέν εξήγησε ότι τα δικά της βάσανα σήμαιναν ότι ήταν πιο ευαίσθητη στα βάσανα των άλλων και ότι μπορούσε καλύτερα να είναι σε επαφή με τους απλούς Γάλλους και να τους εκπροσωπεί. Τη διέκοψαν πολλές φορές τα ξεσπάσματα χειροκροτημάτων από το κοινό.
Σε μια προσπάθεια να προβάλει τον εαυτό της ως κατάλληλη για ηγεσία, η προεκλογική της ομάδα μετέδωσε επίσης μια σειρά από μηνύματα υποστήριξης από Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι και ο Χέρμπερτ Κικλ, πρόεδρος του Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία.
Αλλά σε κάθε στροφή στην προεκλογική κούρσα της Γαλλίας, η Λεπέν αντιμετωπίζει τον αντίπαλό της Ζεμούρ, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι ηγείται μιας πιο δυναμικής εκστρατείας από την αρχηγό του Εθνικού Ράλι. Ακόμη και η αναφορά στις θλίψεις της παιδικής της ηλικίας είναι ένας τρόπος να προσπαθήσει προβάλει διαφορές ανάμεσα στον εαυτό της και τον αντίπαλό της, ο οποίος αρνείται εμφανώς να παρασυρθεί στην ιδιωτική του ζωή.
Ένας σύμβουλος της Λεπέν θα έλεγε μόνο ότι έκανε την ομιλία της τόσο προσωπική για να ξεχωρίσει από απροσδιόριστους «άλλους υποψηφίους» — αλλά είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο κύριος στόχος της.
Η Λεπέν, από την πλευρά της, προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τον Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί δύο φορές για υποκίνηση μίσους.
«Έχει μερικούς Ναζί μαζί του», είπε η Λεπέν σε μια συνομιλία με δημοσιογράφους πριν από τη συγκέντρωση. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποιους. Πρέπει να τους διώξουν χωρίς δισταγμό. Με κάνει να απελπίζομαι που βρήκαν μια νέα πολιτική διέξοδο».
Αλλά πολλοί από τις ανώτερες τάξεις του Εθνικού Ράλι φοβούνται ότι ενώ η Λεπέν έχει προχωρήσει περισσότερο στο mainstream, έχει γίνει μέρος τους και έχει πλέον «παλιώσει». Και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο ενόψει εκλογών.