Skip to main content

Επιμένει να αρνείται ο Σολτς την αποστολή Γερμανικών όπλων στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του στην αποστολή γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Ο Σολτς, σε συνέντευξή του στο ARD πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, υπερασπίστηκε τη στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουκρανία :

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε μια σαφή πορεία εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν προμηθεύει όπλα  σε περιοχές κρίσης και ότι δεν θα το κάνουμε στην Ουκρανία»,τόνισε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Η Γερμανία είναι η χώρα που παρέχει τεράστια οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε ο μεγαλύτερος χορηγός διμερούς και οικονομικής βοήθειας από το 2014», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος

Απέρριψε επίσης την κριτική ότι η Bundeswehr είναι πολύ αδύναμη: «Στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ηπειρωτική Ευρώπη, είμαστε η χώρα με την υψηλότερη αμυντική συνεισφορά, κανείς δεν πρέπει να το αγνοήσει αυτό».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τόνισε  δύο βασικά σημεία του ταξιδιού του: Αφενός, η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξει υψηλό τίμημα  εάν υπάρξει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και, από την άλλη, ότι ανοίγουμε το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική μαζί με τους συμμάχους μας εδώ και πολύ καιρό». Οι συζητήσεις  θα συνεχιστούν για να καταστεί σαφές ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία».

Σχετικά με πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναστολής λειτουργίας του Nord Stream 2, ο Σολτς  είπε ότι βρίσκονται υπό συζήτηση πολύ εκτεταμένες κυρώσεις «αν αυτό καταστεί απαραίτητο.Έχουμε εξετάσει όλα τα μέτρα και δεν αποκλείεται τίποτα», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Σολτς θα μεταβεί  στο Κίεβο και μετά στη Μόσχα. Έχουν προετοιμαστεί πολύ ακριβείς συμφωνίες «με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλους όσους ενδιαφέρονται» είπε ο Σολτς .

«Οι συναντήσεις αυτές γίνονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή…Δεν πηγαίνεις εκεί μόνο για να πιεις έναν καφέ, αλλά για να κάνεις αληθινή, σκληρή, σημαντική πολιτική, η οποία σε αυτή την περίπτωση λαμβάνει χώρα σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση: Πρόκειται για την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.