Skip to main content

Ένας πρώην καγκελάριος στις υπηρεσίες της Μόσχας

Εν μέσω του «πολεμικού κλίματος» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το Ουκρανικό,  έντονη αίσθηση προκάλεσε η είδηση για τον επικείμενο διορισμό του πρώην Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Εποπτικό Συμβούλιο της κρατικής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

Θα διαδεχθεί τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος έχασε και τα τελευταία του αξιώματα μετά τις ταραχές του Ιανουαρίου.

Μακρά καριέρα στη Ρωσία

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και η στενή φιλική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποτελεί μυστικό κι έτσι ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλούν αίσθηση φιλορωσικές δηλώσεις του. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία σε ρωσικούς ενεργειακούς φορείς μετά την αποχώρησή από την ενεργό πολιτική στη Γερμανία (διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 έως το 2005) δεν είναι επίσης κάτι νέο.

 Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατέλαβε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις, μεταξύ άλλων στα ρωσογερμανικά, ενεργειακά πρότζεκτ Nord Stream 1 και Nord Stream 2 (στην Nord Stream AG). Διετέλεσε επίσης επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Rosneft. To νέο πόστο στην Gazprom έρχεται όμως να προστεθεί σε αυτά σε μια ιδιαίτερα τεταμένη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας αλλά και τις γερμανορωσικές σχέσεις.

Σολτς: «Υπάρχει μόνο ένας καγκελάριος»

Πρόσφατα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προκάλεσε αντιδράσεις με αφορμή δηλώσεις του υπέρ της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ρωσικές κινήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν απάντηση στις νατοϊκές ενέργειες στη Βαλτική και την Πολωνία. Επέκρινε επίσης αυστηρά τα αιτήματα του Κιέβου προς τη Γερμανία για παροχή αμυντικών όπλων κάνοντας λόγο για «απειλή πολέμου», θεωρώντας την άρνηση της Γερμανίας «λογική».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην καγκελαρίου στην εκπομπή Heute Journal του ZDF, ο νυν Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε: «Αν καταλαβαίνω σωστά τη συνταγματική τάξη της Γερμανίας, υπάρχει μόνο ένας καγκελάριος και αυτός είμαι εγώ (…) Δεν ζήτησα καμία συμβουλή από τον Σρέντερ και δεν μου έδωσε καμία».

Ο Όλαφ Σολτς, παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Σρέντερ, προσπάθησε να υπερασπιστεί ουσιαστικά το κόμμα του, δηλώνοντας ότι υπάρχει «ενότητα» ως προς τη στάση απέναντι στην ουκρανική κρίση. Πάντως προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες δηλώσεις από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών για τις κινήσεις Σρέντερ.

Αντιδράσεις στους κόλπους της γερμανικής πολιτικής

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) απέναντι στον επικείμενο διορισμό του Σρέντερ στην Gazpromζητώντας να αφαιρεθούν τα δικαιώματά του που απορρέουν από το αξίωμα του πρώην καγκελαρίου. «Η στάση του Γκέρχαρντ Σρέντερ βλάπτει τη Γερμανία (…) Όποιος επιτρέπει στον εαυτό του να πληρώνεται από αυταρχικούς ηγέτες, δεν χρειάζεται τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου», ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της CSU, Στέφαν Μύλερ.

Το κλείσιμο του γραφείου του πρώην καγκελαρίου στη γερμανική Βουλή ζητά και ο βουλευτής και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο Κρίστοφ Πλος, σημειώνοντας ότι «η συμπεριφορά του Σρέντερ δεν είναι αντάξια ενός πρώην καγκελαρίου».

Και η πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, αναρτώντας μεταξύ άλλων στο twitter ότι ο Γκ. Σρέντερ «βλάπτει τη χώρα που υποτίθεται ότι υπηρετεί και λαμβάνει πρόθυμα κάτι περισσότερο από καλό μισθό από έναν αυταρχικό ηγέτη. Προνόμια του γερμανικού κράτους δεν είναι συμβατά με αυτό».