Skip to main content

Ερντογάν: Υποστηρίζει την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και περιπλέκει τους δεσμούς με τον Πούτιν

Την υποστήριξή του στην «εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας» επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγορείται για χρόνια από τη Δύση ότι στρέφεται προς τη Μόσχα και εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ, όχι μόνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης προμηθεύσει τη χώρα με όπλα, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones.

Προτού αναχωρήσει, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα «παρακολουθεί στενά» την κλιμακούμενη ένταση που προέρχεται από τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα ουκρανικά σύνορα, προσθέτοντας: «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας σε κάθε πεδίο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος του να ενεργήσει ως μεσολαβητής. «Ως χώρα της Μαύρης Θάλασσας, καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου να φέρει ειρήνη στην περιοχή», είπε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εκτελεί μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης στην κρίση, σχολιάζουν οι Financial Times. 

Η υποστήριξη της Άγκυρας στο Κίεβο έχει ευχαριστήσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την Τουρκία, υποστηρίζουν αναλυτές, δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία και του κινδύνου να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, το εμπόριο και τη σύγκρουση στη Συρία ως πολιτικά όπλα κατά του Ερντογάν.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία έχει «πολύ καλούς δεσμούς» με την Άγκυρα, αλλά προειδοποίησε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να «αποσταθεροποιήσουν» την πρώτη γραμμή.

«Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή και θα προσπαθήσει να μην ανταγωνιστεί τη Ρωσία ενώ υποστηρίζει την Ουκρανία», δήλωσε η συνεργάτιφα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, Ασλί Αϊντιντασμπάς. «Δεν είναι εύκολη πράξη», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr