Skip to main content

Ευρώπη: Οι ανησυχίες φθίνουν, τα μέτρα χαλαρώνουν- Ποιες χώρες διστάζουν

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έθεσε σε νέα βάση την υγειονομική κρίση, φέρνοντας τρία νέα στοιχεία: πρωτόγνωρους αριθμούς κρουσμάτων, την υποπαραλλαγή BA.2 και ένα debate για την ενδημική πορεία του ιού και το τέλος της πανδημίας. 

Με αυτές τις συνθήκες και χωρίς να έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο την παραλλαγή Όμικρον, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επανεξατάζουν το μίγμα των περιορισμών κρίνοντας πολλά μέτρα περιττά. Η Ιταλία, η Ελβετία και η Φινλανδία πρόκειται να ακολουθήσουν τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία, χαλαρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στη δημόσια ζωή. Η Νορβηγία χαλάρωσε επίσης τους περισσότερους κανόνες της

«Θα πρέπει να συζητήσουμε εάν είναι καιρός να υιοθετήσουμε μια διαφορετική άποψη και να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τους περιορισμούς ακόμη και με μεγάλο αριθμό λοιμώξεων», είπε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν. «Ελπίζω ότι θα μπορούμε να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε. 

Ενώ ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την ήπειρο, με περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα τις τελευταίες δύο ημέρες, το επίπεδο συναγερμού έχει πέσει, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αποδεικνύονται ανθεκτικά επειδή προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται από τα εμβόλια.

Παρά τις αποφάσεις για χαλάρωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος από τον Covid-19 δεν έχει περάσει και μπορούν ακόμα να εμφανιστούν πιο επιβλαβείς παραλλαγές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα όπου είναι δυνατόν και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση του ιού. 

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου αυτή τη στιγμή είναι ότι οι χώρες έχουν σύνδρομο του όχλου τώρα», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ. Ενώ ορισμένες χώρες μπορεί πράγματι να έχουν περιθώρια προσαρμογής των μέτρων, «άλλες μπορεί να το επιλέξουν επειδή υπάρχει πολιτική πίεση», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ενιαία στάση στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να διαφοποιείται σημαντικά, για παράδειγμα. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δείξει ελάχιστη διάθεση να χαλαρώσει τα μέτρα που απαγορεύουν στους ανεμβολίαστους να εισέλθουν σε εστιατόρια, κινηματογράφους και καταστήματα μη βασικών προϊόντων.  Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, τα κρούσματα δεν θα φτάσουν στην κορύφωσή τους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Όπως και η Γερμανία, το Βέλγιο παραμένει πιο προσεκτικό, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και όρια στα εστιατόρια και τα μπαρ. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι τα ποσοστά νοσηλείας θα μειωθούν αρκετά ώστε να επιτρέψουν χαλάρωση αργότερα αυτόν τον μήνα.

Επίσης, η Αυστρία θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική επιβολής προστίμων σε άτομα που δεν επιθυμούν να κάνουν εμβόλιο, αν και οι περιορισμοί στην πρόσβασή τους σε καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια θα καταργηθούν σταδιακά τον Φεβρουάριο.

naftemporiki.gr