Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: «Απαρτχάιντ» η πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ διαπράττει «το έγκλημα του απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων» και πρέπει να λογοδοτήσει για τη μεταχείρισή τους ως «κατώτερης φυλετικής ομάδας», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεσή της. 

Η έκθεση 280 σελίδων, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, από την κορυφαία ομάδα για τα δικαιώματα περιγράφει πώς οι ισραηλινές αρχές επιβάλλουν ένα σύστημα καταπίεσης και κυριαρχίας εναντίον των Παλαιστινίων.

Η έρευνα απαριθμεί μια σειρά από ισραηλινές καταχρήσεις, όπως κατασχέσεις παλαιστινιακής γης και περιουσίας, παράνομες δολοφονίες, βίαιη μεταφορά, δραστικοί περιορισμοί μετακίνησης, διοικητική κράτηση και άρνηση ιθαγένειας και ιθαγένεια στους Παλαιστινίους. Τα περιγράφει ως στοιχεία ενός συστήματος που ισοδυναμεί με «απαρτχάιντ» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό το σύστημα διατηρείται από παραβιάσεις που η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι συνιστούν το απαρτχάιντ ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Γαΐρ Λαπίντ: Η Διεθνής Αμνηστία έχει αντισημιτική ατζέντα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γαΐρ Λαπίντ, απέρριψε την έκθεση χαρακτηρίζοντάς την «διαζευγμένη από την πραγματικότητα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Αμνηστία αναπαράγει τα ίδια ψέματα που σκορπούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις». Κατηγόρησε επίσης τη Διεθνή Αμνηστία ότι έχει αντισημιτική ατζέντα. «Μισώ να χρησιμοποιώ το επιχείρημα ότι αν το Ισραήλ δεν ήταν εβραϊκό κράτος, κανείς στην Αμνηστία δεν θα τολμούσε να το αντιτάξει, αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα», είπε.

«Ο παραλογισμός που μου έκοψε την ανάσα»

Από την ίδρυσή του το 1948, το Ισραήλ ακολούθησε μια πολιτική δημιουργίας και διατήρησης μιας «εβραϊκής δημογραφικής πλειοψηφίας», ανέφερε η έκθεση. Το Ισραήλ ασκεί επίσης τον πλήρη έλεγχο της γης και των πόρων προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε παράνομους οικισμούς.

Μετά τον πόλεμο του 1967, κατά τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν όλη την ιστορική Παλαιστίνη, το Ισραήλ «επέκτεινε αυτήν την πολιτική» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2007.

Σήμερα, όλα τα εδάφη που ελέγχονται από το Ισραήλ συνεχίζουν να διοικούνται με «σκοπό να ωφεληθούν οι Εβραίοι Ισραηλινοί εις βάρος των Παλαιστινίων, ενώ οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εξακολουθούν να αποκλείονται», ανέφερε η ομάδα. 

«Η έκθεσή μας αποκαλύπτει την πραγματική έκταση του καθεστώτος του απαρτχάιντ του Ισραήλ. Είτε ζουν στη Γάζα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη, είτε στο ίδιο το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζονται ως κατώτερη φυλετική ομάδα και στερούνται συστηματικά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ.  Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Καλαμάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «αποφασιστική δράση κατά του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που διαπράττεται προκειμένου να διατηρηθεί το σύστημα του απαρτχάιντ».

«Είναι η σκληρότητα του συστήματος – η περίπλοκη εξελισσόμενη διαχείριση του ελέγχου, της εκποίησης και της ανισότητας [και] η απίστευτη λεπτομερής γραφειοκρατία πάνω στην οποία βασίζεται αυτό το σύστημα», είπε. «Η καθαρή κοινοτοπία του και μερικές φορές ο παραλογισμός που μου έκοψε την ανάσα. Τα συμπεράσματά μας μπορεί να σοκάρουν και να ενοχλήσουν – και θα έπρεπε», συνέχισε. «Κάποιοι εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ μπορεί να επιδιώξουν να απομακρυνθούν από αυτούς κατηγορώντας ψευδώς την Αμνηστία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Ισραήλ ή ότι είναι αντισημίτης ή ότι ξεχωρίζει άδικα το Ισραήλ. Αλλά είμαι εδώ για να πω ότι αυτές οι αβάσιμες επιθέσεις, τα ξεκάθαρα ψέματα, οι κατασκευές στον αγγελιοφόρο δεν θα φιμώσουν το μήνυμα σε μια οργάνωση 10 εκατομμυρίων μελών σε όλο τον κόσμο», τόνισε. 

Τι ζητάει

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει συνολικό εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς και «στοχευμένες κυρώσεις, όπως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που εμπλέκονται περισσότερο στο έγκλημα του απαρτχάιντ».

Επίσης ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το οποίο ξεκίνησε πέρυσι έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» εις βάρος των Παλαιστινίων, να “προσθέσει το έγκλημα του απαρτχάιντ” στην έρευνά του.

Το Ισραήλ διεξάγει από την πλευρά του διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να πείσει τις δυτικές χώρες να το στηρίξουν απέναντι στο ΔΠΔ.

Όμως για την Αμνηστία έχει έρθει πάνω απ’ όλα η ώρα η διεθνής κοινότητα να ξεπεράσει “την κούραση” από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, εκτίμησε η Καλαμάρ, την ώρα που η πολιτική διαδικασία παραμένει σε τέλμα.

naftemporiki.gr