Skip to main content

Στη «δίνη» του Partygate η Βρετανία: «Συγγνώμη» ξανά από Τζόνσον μετά την έκθεση Γκρέι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη σήμερα, αφότου ένα πόρισμα σχετικά με τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της καραντίνας έκανε λόγο για σοβαρές αποτυχίες στην καρδιά της κυβέρνησης.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη», είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Τζόνσον. «Δεν ωφελεί να λέμε ότι αυτό ή εκείνο ήταν εντός των κανόνων», τόνισε, προσθέτοντας ότι κατανοεί «τον θυμό που νιώθουν οι άνθρωποι». Απέκλεισε όμως για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρά το πόρισμα Γκρέι.

Ο Τζόνσον μίλησε και για κυβερνητικά επιτεύγματα. Ζήτησε εμπιστοσύνη, λέγοντας πως θα φέρει εις πέρας «ό,τι έχει υποσχεθεί».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα αναθεωρήσει τους κώδικες συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων και συμβούλων και θα ανακοινώσει «εν ευθέτω χρόνω» μέτρα για την ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας του Νο 10, λέει. Παραδέχθηκε το λάθος του λέγοντας πως «το κατάλαβα και θα το λύσω».

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν αρκεί μια συγγνώμη. «Πρέπει να μάθουμε (από αυτό)».

Ζήτησε επίσης να μην εξαχθούν συμπεράσματα από το γεγονός ότι η αστυνομία ερευνά.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα δημιουργήσει Γραφείο Πρωθυπουργού, με μόνιμο γραμματέα.

«Φίλια πυρά»

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, πρωτοστάτησε στην κριτική κατά του Τζόνσον. Η Μέι είπε ότι οι κανονισμοί του Covid-19 επέβαλαν «σημαντικούς περιορισμούς» στα μέλη του House of Commons, που είχαν το δικαίωμα να περιμένουν από τον πρωθυπουργό να δώσει το καλό παράδειγμα.

«Αυτό που δείχνει η έκθεση Γκρέι είναι ότι το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν τηρούσε τους περιορισμούς που επέβαλαν στα μέλη του κοινού», είπε.

Η Μέι, η οποία παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2019, είπε ότι η έκθεση κατέστησε σαφές ότι ο Τζόνσον είτε δεν είχε διαβάσει τους κανόνες, είτε δεν τους καταλάβαινε, είτε νόμιζε ότι δεν ίσχυαν γι’ αυτόν. Ο Τζόνσον είπε ότι ήταν λάθος ανάγνωση της έκθεσης Γκρέι.

Ο Άντριου Μίτσελ, ο οποίος ήταν υπουργός του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, είπε στον Τζόνσον ότι «δεν απολαμβάνει πλέον την υποστήριξή μου».

Ο Ίαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Γουέστμινστερ, είπε ότι ο Τζόνσον «υποβάθμισε το γραφείο του πρωθυπουργού» και κατηγόρησε το προσωπικό του «σε κάθε στροφή». Υποστήριξε ότι ο Τζόνσον είχε «παραπλανήσει τη Βουλή» μόνο για να τον αναγκάσει ο Πρόεδρος να κάνει μερική ανάκληση. Ο Μπλάκφορντ συμφώνησε να πει ότι ο πρωθυπουργός «ίσως να παρέσυρε κατά λάθος» τα Κοινά.

Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Τζόνσον να δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση Γκρέι – συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών αναφορών σε κόμματα που υπόκεινται σε έρευνα της Μετεωρολογικής Αστυνομίας – το συντομότερο δυνατό.

Κ. Στάρμερ: Ο Τζόνσον είναι ακατάλληλος

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπόκειται σε ποινική έρευνα, μετά τη δημοσίευση της αναφοράς της Σου Γκρέι για συγκεντρώσεις στην Downing Street.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος είπε ότι οι αποκαλύψεις για τον Μπόρις Τζόνσον ανάγκασαν τους ανθρώπους να ξαναζήσουν τις «πιο σκοτεινές στιγμές» τους κατά τη διάρκεια των lockdown για τον Covid-19. Μερικοί άνθρωποι δεν έβλεπαν τους ετοιμοθάνατους συγγενείς τους λόγω των περιορισμών ή δεν μπορούσαν να επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουν άλλους ανθρώπους για μήνες συνέχεια, υπενθύμισε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Αυτό θα λερωθεί για πάντα από τη συμπεριφορά αυτού του συντηρητικού πρωθυπουργού. Παραβιάζοντας τους κανόνες, ο πρωθυπουργός μας θεωρούσε όλους ανόητους», είπε. «Δείχνει τον εαυτό του ανίκανο για το αξίωμα».

Ο Στάρμερ είπε ότι αντί να ξεκαθαρίσει, ο Τζόνσον είχε προσβάλει την ευφυΐα του κοινού, προτού επανέλθει στη δικαιολογία: «Είναι λάθος όλων εκτός από αυτόν».

Ο ηγέτης των Εργατικών ανέφερε την πρώην πρωθυπουργό των Τόρις Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία κάποτε είπε ότι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης ήταν να τηρήσει τον νόμο.

Ο Στάρμερ είπε ότι το να είσαι πρωθυπουργός συνεπαγόταν «ακεραιότητα» και αρνήθηκε να δεχτεί ότι η ειλικρίνεια και η ευπρέπεια δεν είχαν σημασία. «Η μεγάλη μας δημοκρατία εξαρτάται από αυτό».

«Αποτυχία ηγεσίας και κρίσης»

Η περιβόητη έκθεση της Σου Γκρέι σχετικά με καταγγελίες για συγκεντρώσεις που συνιστούσαν παραβίαση των κανόνων για τον κορωνοϊό στην Ντάουνινγκ Στριτ εντόπισε «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης» στην κορυφή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Τουλάχιστον ορισμένες από τις επίμαχες συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία να τηρηθούν όχι μόνο τα υψηλά πρότυπα που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης αλλά και των προτύπων που αναμένονται από ολόκληρο τον βρετανικό πληθυσμό εκείνη την εποχή», αναφέρει η ανώτερη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι στη πολυαναμενόμενη έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ενώ μια παράλληλη αστυνομική έρευνα σημαίνει ότι η Γκρέι κλήθηκε να αποκλείσει τα συμπεράσματά της σχετικά με τις πιο επιζήμιες κατηγορίες εναντίον του Τζόνσον και της ομάδας του, η δημοσιοποίηση της έκθεσής της εξακολουθεί να αποτελεί μια στιγμή πολιτικού κινδύνου για την πρωθυπουργό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, BBC