Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Εμιλι Ο` Ράιλι αναμένεται σήμερα να παραδώσει το πόρισμα των ερευνών της σχετικά με την μυστική ανταλλαγή μηνυμάτων της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, για την αγορά εμβολίων, στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.
Υπεύθυνη για θέματα λογοδοσίας και διακυβέρνησης της ΕΕ, η Εμιλι Ο` Ράιλι είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο έρευνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας.
Την πληροφορία για τα μυστικά μηνύματα είχαν αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλιο, οι New York Times, αναφέροντας ότι η φον ντερ Λάιεν αντάλλαξε μηνύματα και τηλεφωνήματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer για ένα μήνα ,στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για τον COVID. Ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά, η Επιτροπή απέρριψε στη συνέχεια το αίτημα της εφημερίδας για πρόσβαση σε αυτά τα κείμενα, με αποτέλεσμα η Διαμεσολαβήτρια να ξεκινήσει έρευνα. Η αμερικανική εφημερίδα έγραφε τότε ότι η προσωπική διπλωματία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της συμφωνίας για τα εμβόλια.
Ως πρώτο βήμα, η Ο` Ράιλι ζήτησε από την Επιτροπή να εξηγήσει την πολιτική της για τη διατήρηση αρχείων των μηνυμάτων της φον ντερ Λάιεν και να τα δημοσιοποιήσει. Η Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν κρατήθηκαν αρχεία για τέτοια μηνύματα»
Η Επιτροπή έχει υποχρέωση να καταγράφει άμεσα, μηνύματα σχετικά με σημαντικά πολιτικά ή οικονομικά ζητήματα, όπως η αγορά εμβολίων για τον Covid-19 , τόνισε η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση του κοινού σε έγγραφα, ως τέτοια χαρακτηρίζονται οποιαδήποτε κείμενα, ανεξάρτητα από το μέσο και που αφορούν θέματα που σχετίζονται με πολιτικές, δραστηριότητες και αποφάσεις που «εμπίπτουν στη σφαίρα ευθύνης του ιδρύματος». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ο` Ράιλι που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση περιπτώσεων κακοδιοίκησης στην ΕΕ, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε το αίτημα για πρόσβαση του κοινού στα γραπτά μηνύματα.
Δις εξαμαρτείν;
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη φον ντερ Λάιεν. Το 2019, όταν ήταν ακόμη υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου σχετικά με τις προμήθειες συμβάσεων, καθώς είχε διαγράψει γραπτά μηνύματα που αφορούσαν στην υπόθεση.
Αν και τελικά απαλλάχθηκε από την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς για το σκάνδαλο, η φον ντερ Λάιεν είπε τότε στη γερμανική Βουλή, που ξεκίνησε έρευνα, ότι είχε εξετάσει προσωπικά τα γραπτά μηνύματα προτού τα διαγράψει και πίστευε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την έρευνα.