Skip to main content

Ο Μπόρις Τζόνσον μένει μέχρι να… φύγει 

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

 
Θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός στο τέλος της άλλης εβδομάδας; `Η σε ένα μήνα το πολύ; Ουδείς πλέον έχει την οριστική απάντηση, ούτε καν οι διάσημοι Βρετανοί «μπούκηδες», καθώς καθημερινά γίνονται νέες αποκαλύψεις και ανατροπές γύρω από το «partygate», το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, όταν όλη η χώρα ήταν σε αυστηρή καραντίνα. Ο Τζόνσον δήλωσε πάντως χθες από το βήμα της Βουλής πώς δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη δουλειά του, δίχως όμως να πείσει κανέναν! 

Το σίγουρο είναι πως ενδεχόμενη ανατροπή του βρετανού πρωθυπουργού θα αφήσει κενό στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδεχομένως και επί μήνες, την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την ουκρανική κρίση και η πέμπτη οικονομία του κόσμου πλήττεται από πληθωριστικό κύμα. 

Για να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του Τζόνσον, θα πρέπει  54 από του 359 βουλευτές των Τόρις  να απευθύνουν επιστολές μομφής προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό, μετά την έναρξη έρευνας από την Σκότλαντ Γιάρντ για τα «κορονοπάρτι» στην αυλή του Τζόνσον. Ο κλοιός έχει στενέψει ασφυκτικά γύρω από τον Βρετανό πρωθυπουργό. 

Ολοι περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει αναλάβει να ενεργήσει η ανώτερη δημόσια υπάλληλος Σου Γκρέι για τα πάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ και το μόνο ερώτημα είναι αν θα αναγκαστεί ο Τζόνσον να υποβάλει την παραίτησή του ή θα τον υποχρεώσουν οι αναγκαίοι 54 βουλευτές των Τόρις; 

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η Σου Γκρέι θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για την «κουλτούρα εργασίας» στην Ντάουνινγκ Στριτ – η οποία περιλάμβανε ακόμη και την αγορά ενός ειδικού ψυγείου κρασιού. Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης σε δύο πάρτι που έγιναν το βράδυ πριν από την κηδεία του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φιλίππου, που φέρεται να περιελάμβαναν και μια επίσκεψη υπαλλήλου της Ντάουνιγκ Στριτ σε γειτονικό σούπερ μάρκετ για να γεμίσει μια βαλίτσα με μπουκάλια κρασί. Η έρευνα δεν αποκλείεται να δείξει ότι ο ίδιος ο Τζόνσον ήταν αναπόσπαστο μέρος αυτής της κουλτούρας και συνεπώς πρέπει να πάρει μέρος της ευθύνης. Μαζί με αρκετούς πρωθυπουργικούς συμβούλους και συνεργάτες, αλλά και υπουργούς που είχαν μετάσχει  στα πάρτι. 

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αποκαλύψεις, περίπου 50 συνεργάτες του Τζόνσον διοργάνωναν σχεδόν κάθε εβδομάδα τις λεγόμενες «Παρασκευές του κρασιού» στην Ντάουνιγκ Στριτ.Τον Δεκέμβριο του 2020, παραδόθηκε μάλιστα  και ένα ψυγείο κρασιού αξίας 200 λιρών, το οποίο οι υπάλληλοι γέμιζαν τακτικά με 34 μπουκάλια από κοντινό σούπερ μάρκετ. 

«Η κουλτούρα του ποτού» 

Οι Times γράφουν μάλιστα, αναφέροντας ως πηγή αξιωματούχο της Ντάουνινγκ Στριτ, ότι τα πάρτι συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ. «Κάποιοι κοιμόντουσαν λόγω hangover στους καναπέδες του κτιρίου και το πρωί οι καθαρίστριες αναγκάζονταν να μαζεύουν δεκάδες  άδεια μπουκάλια από τα γραφεία», ανέφερε η ίδια πηγή. Οι Times τόνισαν ότι η «κουλτούρα του ποτού» υποστηριζόταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επανειλημμένα ενθαρρύνει τους συνεργάτες του να «βγάζουν ατμό» από το ποτό, γράφει η Mirror. 

Φυσικά, το αλκοόλ έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό Λονδίνο. Το πρότυπο του Τζόνσον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ήταν διάσημος για την κατανάλωση ουίσκι: ο πρωθυπουργός και νικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπινε κάθε πρωί με τον καφέ ένα σφηνάκι ουίσκι με τόνικ… 

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία θεωρείται η πιθανή διάδοχος του Τζόνσον στην πρωθυπουργία, προσκαλεί τακτικά πλούσιους υποστηρικτές της να «πιούν με τη Λιζ» αφρώδη ποτά. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λομπίστες συναντιούνται για μια πίντα μετά τη δουλειά στις παμπ, όπως στο περίφημο «Red Lion», στο λεγόμενο «Τρίγωνο των Βερμούδων» του Γουέστμινστερ»:Μεταξύ Ντάουνινγκ Στριτ, Βουλής και των υπουργείων. 

  Η Σκότλαντ Γιαρντ και το πολιτικό σύστημα 

  Το γεγονός ότι η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά την «καρδιά» του βρετανικού πολιτικού συστήματος, δείχνει κατ` αρχήν ότι το σύστημα λειτουργεί. 

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ασήμαντη, αλλά υπάρχει προηγούμενο. Το 2006, υπουργοί και ο τότε πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ ανακρίθηκαν στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για σκάνδαλο με τους λεγόμενους «δωρητές» του κόμματος. Εκείνη την εποχή, το Εργατικό Κόμμα είχε κατηγορηθεί ότι είχε εφαρμόσει ένα σύστημα να ξεπληρώνει  τους οικονομικούς χορηγούς του κόμματος, με τιμητικούς διορισμούς. Ωστόσο, η έρευνα δεν κατέληξε σε κατηγορητήριο ή καταδίκη, παρ`όλα αυτά άνοιξε το δρόμο. Και τώρα, τα κορονοπάρτι εν μέσω lockdwn  στην Ντάουνινγκ Στριτ, έχουν σπάσει κάθε όριο ανοχής των περισσότερων Βρετανών, που σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιο θύμα του  Covid. 

« Ο Τζόνσον δέχεται τεράστια πίεση εδώ και εβδομάδες για να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις, καθώς θυμίζει πλέον σε όλους την …Πίπη Φακιδομύτη, που έλεγε: “Κάνω τον κόσμο, όπως μου αρέσει», γράφει  με μπόλικη δόση  ο Guardian. Γιατί δεν είναι μόνο τα απαγορευμένα πάρτι, τα ποτά και τα ξενύχτια: Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορείται πλέον ότι φτιάχνει μια χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. «Η Βρετανία οδεύει προς τον αυταρχισμό», σχολίασε η εφημερίδα Guardian.

Το σκάνδαλο «Partygate» κατέστησε σαφές σε όλους ότι ο Τζόνσον δεν ενδιαφέρεται για την ηθική και την ευπρέπεια. Υπάρχει όμως και μια πιο σοβαρή πλευρά! Ο Τζόνσον κατηγορείται από δικαστές ότι προωθεί προς έγκριση στη Βουλή των Κοινοτήτων, νομοσχέδιο που πλήττει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. «Οι νέες εξουσίες θα μπορούσαν να περιορίσουν ή να εξαλείψουν την αναδρομική ισχύ μιας δικαστικής ετυμηγορίας κατά μιας κυβερνητικής απόφασης» λέει στους Financial Times η επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Στέφανι Μπόις. «Επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αγνοεί απλώς, δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί», σχολιάζει. 

Αλλά και ο πληθυσμός της χώρας απειλείται από το «Νομοσχέδιο για την εθνικότητα και τα σύνορα». Από τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα, τους οποίους η κυβέρνηση βλέπει ως απειλή για την ασφάλεια, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν τα βρετανικά διαβατήριά τους – χωρίς προειδοποίηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εβδομαδιαίου περιοδικού «The New Statesman», σχεδόν έξι εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.