Skip to main content

Ουκρανική κρίση: Η «σφήνα» του Nord Stream 2 και το νέο διπλωματικό ραντεβού 

Ο ρωσικός αγωγός  Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια σημαντική ενίσχυση της προηγούμενης θέσης της Δύσης στον στρατηγικά ζωτικής σημασίας εφοδιασμό φυσικού αερίου. 

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της γείτονος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε το βράδυ της Τετάρτης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «συνεργάζεται με τη Γερμανία» για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να αντέξει την απώλεια του αγωγού. 

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», δήλωσε ο Πράις στο National Public Radio. «Δεν πρόκειται να μπω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Θα συνεργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά.  

Η πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Έμιλι Χάμπερ, φάνηκε να υποστηρίζει την πιο αυστηρή στάση σε σχόλιά της  την Πέμπτη, αναφέροντας στο Twitter: «οι ΗΠΑ και η Γερμανία δήλωσαν από κοινού το περασμένο καλοκαίρι: εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή εάν υπάρξει άλλη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα». 

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, το κατέστησαν επίσης σαφές. «Τίποτα δεν θα είναι εκτός τραπεζιού, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2», είπε η Χάμπερ. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Goldman Sachs η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή θα μπορούσε να στοιχίσει για «αόριστο χρονικό διάστημα» στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης. Παράλληλα, εκτιμάει ότι ο ρωσικός αγωγός θα δεχτεί τα «σκάγια» των κυρώσεων. 

Ελπίδες από την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι 

Τα σχόλια για τον αγωγό και την αντίδραση της Ευρώπης σε περίπτωση εισβολής έρχονται μετά από μια ημέρα έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι έχουν χαράξει έναν δρόμο για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές απαιτήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η Μόσχα διεξήγαγε συνομιλίες για την ασφάλεια με δυτικές χώρες, συνεχίζοντας τη στρατιωτική της συσσώρευση. 

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ απάντησαν γραπτώς στη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να λέει ότι χαράσσουν «μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός», παρόλο που απέρριψαν ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου. Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι παρείχε το δικό της έγγραφο με παρόμοια θέματα. 

Την ίδια μέρα και μέρα από οκτώ ώρες συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία για νέα συνάντηση σε δύο εβδομάδες, στο Βερολίνο, σχετικά με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. 

Οι δύο πλευρές, μαζί με εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ του 2015, η οποία περιόρισε τις εκτεταμένες συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι διαπραγματευτές δήλωσαν επίσης ότι υποστηρίζουν την άνευ όρων τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. 

«Θέλουμε αποκλιμάκωση, η οποία απαιτεί διάλογο και αποτροπή. Γίνεται διάλογος για κυρώσεις με τους ευρωπαίους και αμερικανούς εταίρους και τους θεσμούς, έτσι ώστε αυτή η αποτροπή να είναι επαρκώς αξιόπιστη,ο διάλογος να είναι αξιόπιστος, σχολίασε η γαλλική προεδρία. «Αλλά αυτές οι κυρώσεις δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μετασεισμούς που θα γίνονταν μπούμερανγκ για εμάς. Οι κυρώσεις δεν είναι το άλφα και το ωμέγα της απάντησης», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τη μαραθώνια συνάντηση, οι τέσσερις διπλωματικές αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι παραμένουν «προσηλωμένες  στην εξομάλυνση των  διαφωνιών» , σύμφωνα με κοινή δήλωση. Οι συζητήσεις «δεν ήταν απλές»,ανέφερε ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος Ντμίτρι Κόζακ. «Παρά τις διαφορές, η εκεχειρία πρέπει να κρατήσει, η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί» μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε.

Νέο ραντεβού έχει οριστεί σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο. «Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοί μας έχουν κατανοήσει τα επιχειρήματά μας και ότι σε δύο εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα », πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος. «Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον διάλογο», δήλωσε και  ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίγι Λέρμακ. «Είχαμε ένα καλό μήνυμα σήμερα σε δύσκολες συνθήκες»,ανέφερε η γαλλική προεδρία.

naftemporiki.gr