Για άλλη μια μέρα το Ουκρανικό, ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής και η στάση που θα τηρήσει η Δύση απέναντι στις εγγυήσεις που ζητά ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν μονοπωλούν τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της παρατηρεί ότι «η Ρωσία έχει ήδη επιτύχει σε αυτή τη διαμάχη. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δύση, ειδικά οι Αμερικανοί, είναι πρόθυμοι να διαπραγματευθούν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν δημιουργεί πίεση, δυσχεραίνει για τον ίδιο την επίτευξη των στόχων του. Δε θέλει, μεταξύ άλλων, δυτικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά ούτε αμερικανικό προσωπικό στην Ανατολική Ευρώπη (…) Το ερώτημα είναι τι θέλει πραγματικά ο Πούτιν».
Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναλύει τους λόγους εκείνους για τους οποίους δεν συμφέρει στη Μόσχα να ηγηθεί ενός πολέμου στην Ουκρανία.«Στις περσινές βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Πούτιν πέτυχε εύκολα συντριπτική νίκη. Οι διαμαρτυρίες περιορίστηκαν σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές. Άρα ούτε λόγος για επίθεση» σημειώνει η εφημερίδα.
«Στην άλλη πλευρά υπάρχει και το ρίσκο που θα αναλάμβανε ο ρώσος πρόεδρος. Χιλιάδες Ρώσοι πεσόντες, σημαντικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κι όλα αυτά εν μέσω της ήδη δύσκολης κατάστασης του κορωνοϊού (…) Ένα είναι δεδομένο. Ένας πόλεμος θα έθετε σε κίνηση μηχανισμούς, το κόστος των οποίων ούτε το Κρεμλίνο δεν μπορεί να υπολογίσει ακριβώς (…) O Ρώσος πρόεδρος δεν θα πάρει τέτοιο ρίσκο (…) Aυτό που βιώνουμε είναι πρωτίστως ένα: H ψυχολογική πίεση που ασκεί, έχει ως στόχο να κάμψει τη Δύση και πάνω από όλους τους Ουκρανούς».