Οι Ιταλοί βουλευτές θα αρχίσουν να ψηφίζουν για νέο πρόεδρο τη Δευτέρα, αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε το όνειρό του να γίνει ο επόμενος αρχηγός του κράτους.
Περισσότεροι από 1.000 νομοθέτες και περιφερειακοί εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στη σύνθετη μυστική ψηφοφορία, που περιγράφεται ως παρόμοια με τον διορισμό νέου Πάπα, η οποία θα μπορούσε να περάσει από πολλούς γύρους πριν από τον διάδοχο του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στις 3 Φεβρουαρίου. επέλεξα.
Ο νικητής της επταετούς θητείας απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στους τρεις πρώτους γύρους ψηφοφορίας. από το τέταρτο αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις στην ιστορία των εκλογών αναδείχθηκε νέος πρόεδρος στον πρώτο γύρο.
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπηρέτησε την Ιταλία τέσσερις φορές ως πρωθυπουργός, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για την υποψηφιότητά του και σε μια εγκάρδια επιστολή έγραψε ότι στο πνεύμα της «εθνικής ευθύνης» ζήτησε από τους υποστηρικτές του να «παραιτηθούν» χαρακτηρίζοντάς τον ως υποψήφιο.
Την Κυριακή μπήκε στο νοσοκομείο για «συνηθισμένους» ελέγχους, είπε ο εκπρόσωπός του, αν και δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο από την Πέμπτη και υπήρχαν αναφορές στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η οικογένειά του ανησυχούσε για την υγεία του.
Η παραίτησή του αφαίρεσε ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για έναν αμοιβαία αποδεκτό υποψήφιο μεταξύ των ηγετών των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, μέχρι την Κυριακή δεν είχε οριστεί ξεκάθαρος υποψήφιος. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ηγείται της Forza Italia, άσκησε βέτο στην έγκριση του σημερινού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023.
Ο Ντράγκι, ο οποίος έχει πιστωθεί για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ιταλική πολιτική σκηνή, θεωρείται ως το φαβορί, ακόμη και αν δεν είναι εγγυημένη η ευρεία υποστήριξη λόγω των φόβων που η μετακίνησή του στο προεδρικό μέγαρο θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Το πιο κρίσιμο ζήτημα που διακυβεύεται είναι η τήρηση της ιταλικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να εξασφαλιστούν δόσεις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, από το οποίο η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian