Η Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε έλα λογύδριο εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, αλλά οι δικές της ανατροπές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα στις εκλογές.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στοχεύουν τον Γάλλο πρόεδρο καθώς ετοιμάζεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη. Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ο δεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ αναμένεται να επιτεθούν στον Μακρόν για τη φιλοευρωπαϊκή του στάση κατά τη διάρκεια ομιλιών την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος θα μιλήσει στο Στρασβούργο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, η Λεπέν περιέγραψε το εγχείρημα του Μακρόν στην ΕΕ ως «μη ρεαλιστικό, επικίνδυνο» και «το αντίθετο» δικό της. Τον κατηγόρησε επίσης ότι είναι «δεκανίκι της κ. Μέρκελ» και του επιτέθηκε ως ο μόνος ηγέτης στο μπλοκ που δεν έχει χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για να προωθήσει «τα συμφέροντα της χώρας του».
Ωστόσο, η Λεπέν έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της στα ζητήματα της ΕΕ από τότε που έκανε πίσω στο «Frexit» και την έξοδο από το ευρώ μετά την ήττα της στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Αντιμετωπίζει επίσης μια πρόκληση από τον Ζεμούρ, του οποίου η θέση για την Ευρώπη δεν είναι πολύ διαφορετική, αλλά ο οποίος ηγείται μιας πολύ αντιευρωπαϊκής εκστρατείας -το κύριο πρόβλημα του είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
«Χειρόφρενο» και στροφή στην ΕΕ
Το 2017, η Λεπέν εγκατέλειψε τη ρητορική της για να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραδεχόμενη ότι τέτοιες προοπτικές τρόμαξαν τους Γάλλους.
Η Λεπέν οπισθοχώρησε επίσης για την αποχώρηση από το (εκτός ΕΕ) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αναστολή της ιδιότητας μέλους της ζώνης χωρίς σύνορα ταξιδιού Σένγκεν, κάτι που θεωρήθηκε ως κίνηση προσφυγής σε πιο κυρίαρχους συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Την Τρίτη, παραμέρισε τις ανατροπές της, εξηγώντας ότι αυτές ήταν ως απάντηση στις αλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η πραγματικότητα αρχίζει να μειώνει τη διαφορά με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών», είπε. «Υπάρχουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι που έχουν καταλάβει ότι είναι απαραίτητο να ξαναδουλέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάθος».
Το κόμμα της υποστηρίζει τώρα την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων χωρίς έξοδο από τη Σένγκεν και τη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών ελεύθερης κυκλοφορίας με μέλη της ΕΕ που περιορίζουν τη μετανάστευση εκτός ΕΕ.
Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μοιάζει το μακροπρόθεσμο σχέδιο του κόμματος για τη μεταρρύθμιση του Σένγκεν.
Η… ενέδρα του Ζεμούρ
Η μεταβαλλόμενη στάση της Λεπέν προς την ΕΕ την έχει εκθέσει σε επιθέσεις από τον αντίπαλό της Ζεμούρ, ο οποίος επίσης διεξάγει εκστρατεία σε μια σκληρή πλατφόρμα κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης.
Αναμένεται να κάνει μια ομιλία την Τετάρτη στο Καλαί, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από το μπλοκ.
Ο Ζέμουρ θέλει επίσης να αναστείλει τη Σένγκεν, τις εκστρατείες για την αγνόηση των αποφάσεων της ΕΣΔΑ για τη μετανάστευση και θέλει να ανακαλέσει τις εξουσίες της Επιτροπής.
Ενώ οι θέσεις του μοιάζουν πολύ με τις θέσεις της Λεπέν, ο Ζεμούρ, θεωρείται ως ο σκληροπυρηνικός που υπόσχεται επανειλημμένα να απελευθερώσει τους Γάλλους από τα χέρια της ΕΕ. Η Λεπέν, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι έχει αμβλύνει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αξιοπιστία της, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητά της να πολεμήσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Πριν από την ομιλία του Ζεμούρ στο Καλαί, ένα μέλος της ομάδας του υποστήριξε ότι η θέση του για τα έθνη και την κυριαρχία ήταν «πολύ, πολύ σαφής».
«Η Λεπέν δεν θέλει πλέον να αποχωρήσει από την ΕΔΑ και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί», είπε το μέλος της ομάδας. «Το έκανε σαγιονάρα για κοσμητικούς λόγους; Επειδή δεν πήγε καλά με τους ψηφοφόρους; Ο Ζεμούρ τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει».
Κεντρικό στοιχείο του οράματος της Λεπέν για την Ευρώπη είναι η ιδέα ότι μπορεί τώρα να βασίζεται στην υποστήριξη των συμμάχων στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σε αυτό που η ίδια αποκάλεσε «μια συμμαχία εθνών». Αλλά ο χαλαρός συνασπισμός της δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εθνικιστικής υπερομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Οι Γάλλοι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο οράματα για την Ευρώπη στις επόμενες προεδρικές εκλογές», είπε στους δημοσιογράφους. «Ένα όραμα που υποστηρίζεται από τους φιλοευρωπαίους και που αγνοεί τους ανθρώπους και τα κυρίαρχα έθνη, ή το όραμα που υποστηρίζω με τους Ευρωπαίους συμμάχους μου, για μια ευρωπαϊκή συμμαχία εθνών», είπε.
Αλλά είναι ένα γήπεδο που η ομάδα του Ζεμούρ απορρίπτει ως ευσεβή πόθο. Ενώ η Λεπέν είναι απασχολημένη με την κατασκευή γεφυρών στην Ευρώπη, ο Ζεμούρ στοιχηματίζει ότι το εμπρηστικό του στυλ θα αγγίξει όσους έχουν γυρίσει την πλάτη στην ΕΕ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico